Внимание родители! Вирусите също правят обриви, но не е алергия

PRINT

Не всеки обрив по тялото се дължи на алергия и невинаги трябва да се лекува, казва дерматологът д-р Петьо Брезоев. Например при децата зачестяват вирусните екзентеми. Специалистите наричат екзентем всеки обрив по тялото. Много пъти родителите интерпретират тези обриви като алергия и без дори децата да се оплакват от сърбеж, започват самолечение с антихистамини.

Тези обриви обаче не изискват специфична терапия. Само ако детето има обща отпадналост, признаци на интоксикация, може да се дадат нестероидни противовъзпалителни средства, съветва д-р Брезоев. По думите му дори да бъде дадени антихистамини, няма да има полза от тях.

По-неприятните кожни алергични реакции са фито- и фотодерматитите,

посочи още д-р Брезоев. Те се получават при контакт с определени растения и в комбинация със слънчева светлина. Когато един обрив е локализиран по откритите части на тялото и е линеарен, симетричен, много често става дума за фито-фотодерматит. Обикновено растенията, които го причиняват, са тези, които отделят млечен сок. Американците страдат от отровния бръшлян, но и у нас има видове, които могат да предизвикат обриви, например нарцисите или пащърнака, дори магданозът, казва още специалистът.

Кожна реакция причинява и контактът с различни насекоми. При линеарно подреждане повечето пъти става дума за инсектен дерматит. Много е важно когато децата прекарват повече време навън, с репелент да бъдат обработени непокритите от дрехи места, особено по краката, тъй като пълзящите насекоми полазват отдолу нагоре, предупреждава д-р Брезоев. Насекомите причиняват често обриви, които се наблюдават групирани на редички по кожата на децата.

Дерматологът дава съвет и на младежите, които страдат от акне, да не спират терапията си през лятото. Заради акселерацията заболяването засяга все по-малки деца. Има световни проучвания, които свързват акнето с водещите причини за самоубийства в рисковата тийнейджърска възраст. Съществува схващане, че акнето се повлиява добре от слънчевата светлина. Наистина UV лъчите имат имуносупресивен характер и пъпките изчезват. Това обаче е бомба със закъснител, защото се получава т.нар. слънчев мазол, увеличават се черните точки (комедони), посочва дерматологът. Тъй като гнойните пъпки изчезват, младите хора спират терапията. Затова най-тежкото акне, което виждаме, е на есента, допълва той. За първия учебен ден младежите са подложени на голям стрес и подигравки. Младежите с акне трябва много да внимават, когато се излагат на слънце и да не спират терапията. Ако някое от лекарствата прави кожата по-чувствителна, то следва да се смени с друго.

Свързани теми: Ягоди, вино и сирене най-често правят уртикария

Крем емолиент пази кожата при дерматит

При атопичен дерматит често липсват калий и натрий

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 30    Средно: 2.9/5]
Внимание родители! Вирусите също правят обриви, но не е алергия беше последно модифицирана от: март 23rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *