четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаКрем емолиент пази кожата при дерматит

Крем емолиент пази кожата при дерматит

Емолиентът е крем, който служи за всекидневно поддържане на суха атопична кожа, която е склонна към раздразнения и хронична възпалителна дерматоза. Съставките му са главно недразнещи кожата омазняващи средства. Това обясни Мартин Дюто от френския офис на компанията „Пиер Фабр“, която произвежда медицинска козметика за проблемна и чувствителна кожа.

Тогава се губи естествената липидна бариера и тя става пропусклива за бактерии, които иначе нормално обитават здравата кожа. Атопичната кожа е богато поселена с микроорганизми, които там се размножават почти безпретяствено. По нея се откриват предимно стафилококи, но и други бактерии, а също и вируси, гъбички. Емолиентната терапия се прилага като основно лечение в продължение години, при което кремът се нанася обилно върху засегнатите участъци всеки ден, а понякога и по няколко пъти на ден. Тя може да се използва и като профилактика на взискателната кожа, но и за облекчаване на вече настъпили симптоми.

Все повече хора страдат от атопичен дерматит. Най-неприятното при него е нетъпримият сърбеж. Причините за заболяването не са напълно изяснени, но научни изследвания сочат, че основна роля играят генетичното предразположение и влиянието на външни фактори – стрес, неправилно хранене и др. Така се стига до затормозено образуване на липиди в роговия слой на кожата, което пък води до подчертана сухота и неефективна хидратация. Външни дразнители (алергени) проникват безпрепяствено, като провокират засилената реактивност на кожата и появата на обриви по повърхността й. Такива алергени могат да бъдат някои контактни фактори като сапуни, разтворители, вълнени дрехи, парфюми и др., въздушните алергени, навлизащи в организма при дишане, като домашни акари, полен и др., както и някои храни – яйца, мляко, ягоди, шоколад, риба, миди, фъстъци и др.

С козметиката Exomega се стараем да отговорим на нуждите на тези пациенти, подчерта Дюто. В състава на крема влиза екстракт от кълнове на специфичен вид овес Rhealba, селектиран заради противовъзпалителните си качества. Това е емолиентен крем с минимален брой химични съставки, тъй като при атопичната кожа рискът от алергия е много голям. Освен глицерин, екстракт от овеси и витамин В3, съдържа и подхранващи масла от вечерна иглика (нахткерцен), сквалан и карите. Не съдържа и консерванти, но е стерилен, със специална опаковка, която не позволява количества да се връщат обратно в тубата.

Свързани теми: Студовата уртикария може да е вродена или придобита 

При атопичен дерматит често липсват калий и натрий

Кожата на лицето издава много болести

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -