вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПри атопичен дерматит често липсват калий и натрий

При атопичен дерматит често липсват калий и натрий

Атопичният дерматит се дължи на мутация, свързана с недоброто образуване на кератин в кожата, съобщи д-р Анастасия Миланова, дерматолог. Това е ново разбиране за упоритото заболяване, което мъчи доста хора, често в ранна детска възраст. Кератинът е важна част от бариерната функция на кожата. Влошава се от агресивното й измиване, затова за пациентите е важно да използват глицеринови сапуни, душ масла и душ кремове, а не душгел, съветва специалистката. На пациентите обаче може да се помогне по много други начини.

Атопичният дремтати прилича на уртикарията по обривите, но при него имунологичната реакция е по-различна. Наблюдава се по-често в развитите страни, където често се ползват агресивни измиващи средства, като обикновено първо се проявява при 2-3-годишни деца. Някои от пациентите успяват да го преодолеят с годините, пояснява д-р Миланова.

Причината е, че мастните жлези претърпяват развитие с годините. По време на детството са в почти пълно затишие, а в пуберитета се активират. При жените те са в топ форма между 20 и 30 г. – тогава и кожата е най-свежа, а мъжете между 30 и 40 г. След това постепенно активността им намалява. Атопичният дерматит отшумява в някои случаи, защото се подобрява липидният слой. Други обаче не успяват да го преодолеят.

Децата, при които се открива атопичен дерматит, обикновено са доста нервни, не могат да спят нощем. По време на бебешката и детската възраст местата на обривите се менят. Много често те се наблюдават по бузите със зачервяване, а по назолабиалните гънки отстрани има бял триъгълник. После с течение на годините обривът може да попадне на гънките на лактите, на колената. При по-възрастните обриви се появяват на различни места с папули, които силно сърбят.

Диагнозата се слага с клиничен преглед. Лабораторното изследване установява както ниска хидратация, така и ниска себумна секреция. Д-р Миланова прилага и друго изследване – на нивата на минералите в кожата, като за целта използва английска лаборатория. Пациентите с атопичен дерматит показват много ниски нива на калий и натрий. Това говори за понижена функция на надбъбречната и щитовидната жлеза. Минерални соли като Шуслеровите (виж долу какво представляват те)  – с номера 4 калиев хлорид и 6 калиев сулфат, 8 натриев хлорид, 9 натриев фосфат и 10 натриев сулфат, действат изключително позитивно на пациентите. Когато засилим стимулите към щитовидната жлеза и надбъбрека, се подобрява и хидратацията на кожата.

Атопичният дерматит често се комбинира с алергичен ринит и сенна хрема, защото трансепидермалната бариера не работи както трябва, а това засяга и лигавицата. Така дете с кожното заболяване може да получи и алергии към храна или други алергени.

Лечение на атопичен дерматит

Традиционното лечение включва обикновено антихистаминови средства за успокояване на сърбежа. При тежките форми се използват кортикостероиди външно и вътрешно. Много често дерматолозите разчитат на допълнителни омазняващи кремове с омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалително действие. Подходящи са и кремове с витамин Е, които повишават хидратацията и образуват липиден филм върху кожата. По-възрастните пациенти с атопичен дерматит се повлияват много добре и от антидепресант. Те действат добре върху кожната симптоматика, повишават стресовата толерантност. Наблюдавала съм няколко пациенти, при които антидепресантите действат прекрасно върху кожното заболяване, пояснява дерматоложката.

Шуслерови соли при кожни проблеми

Шуслеровите соли могат да се комбинират с всички лечебни средства. Те са минерали, които присъстват постоянно в човешкото тяло, извличат се от каменна сол. Имат заряд и почват веднага да действат в организма. Много бързо се усвояват, защото са разредени многократно и клетките ги разпознават, защото наподобяват естествените соли в плодовете и зеленчуците. Най-подходящите за атопичния дерматит са калиево-натриевата група (номера 6, 8, 9 и 10). Препоръчвам приемането им поне за три месеца. Започвам с такава комбинация при всички пациенти, а след това според индивидуалните особености тя може да бъде променена или допълнена, обобщава д-р Миланова.

Свързани теми: Липсата на минерали в организма се разчита по лицето

Комбинации от шуслерови соли за жената

Терапия с минерали – Шуслерови соли според типа характер (3)

СНИМКА: ТК

Свързани публикации

1 коментар

  1. Не все знают, как проявляется атопический дерматит у детей. Какие основные симптомы и лечение при атопическом дерматите ? Как лечить атопический дерматит на начальной стадии? Как предотвратить новые обострения атопического дерматита у ребенка?

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -