неделя, 23 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПри стимулация за инвитро има риск от овариален синдром

При стимулация за инвитро има риск от овариален синдром

За лечението на стерилитета при жените се използват препарати с ендокринна активност. Приложението им става на база на познанията за хормоналната регулация на менструалния цикъл. Начинът и последователността на приложение на тези медикаменти се нарича „протокол за стимулация“. Чрез прилагането им се цели образуването на повече зрели фоликули и предизвикването на овулация.

При стимулацията се осъществява ултразвуков контрол и изследване на някои основни хормонални показатели.

Основен риск при овариалната хормонална стимулация е развитието на овариален хиперстимулационен синдром. В зависимост от тежестта си се дели на лек – изразява се в подуване на корема, леки коремни болки, размер на яйчниците под 8 см, умерен – по-силни коремни болки, гадене, повръщане, ултразвукови данни за наличие на асцит (течност в корема), размер на яйчниците от 8 до 12 см, и тежък – клинични данни за наличие на асцит, намалена продукция на урина, хемоконцентрация, респираторни проблеми.

Леки случаи на хиперстимулация се наблюдават в 33% от стимулациите при инвитро, а тежки – в 1-2% от случаите. С повишен риск са жени с поликистоза на яйчниците, жените в по-млада възраст, с високи естрогенови нива. Лечението зависи от тежестта на изява. При по-леките случаи приемът на аналгетици и повишен орален прием на течности е достатъчен. При по-тежките се налага хоспитализация, венозно вливане на електролити, при нужда – прилагане на диуретици.

При извършването на IVF за ембриотрансфер се избират ембрионите с най-добро качество. В случаите с по-голям брой получени ембриони с добро качество тези, които остават, е препоръчително да се замразят. Замразяването на ембриони дава възможност за използването им след по-дълъг или по-кратък период от време. Няма научни данни за проблеми при децата, родени от замразени ембриони. Дори съществуват данни, че бебетата, родени от замразени ембриони, са по-здрави в дългосрочен план. Това най-вероятно се дължи на факта, че само най-жизнеспособните зародиши оцеляват в процеса на замразяване и размразяване, предшестващ имплантирането в матката.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -