петък, 31 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛипосаркомът не дава разсейки, но може да стане като футболна топка

Липосаркомът не дава разсейки, но може да стане като футболна топка

Липосаркомите произлизат от мастната тъкан около бъбречното пространство и обикновено предизвикват сериозно нарастване на корема. Някои от болните дълго време мислят, че просто дебелеят. Тези тумори представляват около 0,8% от всички онкологични заболявания.

Генетични дефекти са в основата

д-р Иво БлизнашкиЗа липосаркомите се предполага, че се дължат на генетични дефекти, но не са заразни. Съставът им е от мастна и съединителна тъкан, тяхната особеност е, че растат много бурно, пояснява д-р Иво Близнашки, хирург и началник на Второ отделение в УМБАЛ „Св. Анна“.

По принцип не дават разсейки, но неприятното е, че обемът им бързо се увеличава в геометрична прогресия – 2 см – 4 см – 16 см. Обхващат и съседни органи. Друга особеност е, че много бързо рецидивират.

Това е неприятно, защото не може едно и също място да бъде оперирано многократно. Една-две или три операции са допустими, но не и много повече, казва д-р Близнашки.

Липосаркомът често расте наново след операцията

Той посочва като пример свой пациент на 35 г., при когото за по-малко от 3 г. се налага да правят трета операция. „Въпреки че първият път махнахме всичко, което се виждаше, туморът отново започна да расте. Мастната тъкан е нормална опорна тъкан в коремната кухина, но появи ли се тя някъде, ракът отново тръгва. Третият път отново махнахме образувание колкото футболна топка от вътрешната страна на гръбначния стълб“, продължава разказа си той.

Химиотерапия и лъчелечение не дават ефект

При тези тумори химиотерапията и лъчелечението нямат почти никакъв ефект, което прави операцията единственото възможно лечение. Липоскаркомите имат различни подвидове според тъканите, които са под тях – мускулна, нервна съединителна или мастна тъкан. Понеже стават много големи като размер, притискат останалите органи и така се стига до първите оплаквания.

„Едва тогава хората усещат, че има някакъв проблем. Повечето ни пациенти идват с вече много големи тумори. Казват, че дълго са търпели, имали са неясни болки, обикаляли са различни лекари, които нищо не са открили“, коментира хирургът.

Туморите се откриват късно – коремът не се опипва от лекаря

За късното откриване на болните допринасял и все по-разпространеният подход пациентът направо да се изпраща за изследване, вместо да бъде прегледан с опипване на корема. Това е прост начин да се види дали няма някакви втвърдявания или образувания в тази област. Няма как лекарят да не усети подобно голямо образувание, ако прегледа внимателно пациента. Изпратен на изследване с модерна апаратура, болният се връща след около седмица, когато лекарят вече е забравил какъв е бил проблемът.

Свързани теми: Уникална протеза „расте” с крака на дете с остеосарком

Ракът на гърдата е лечим, ако се хване навреме

Извадиха 3 кг тумор от черния дроб на мъж

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -