Протеиновите диети водят до камъни в бъбреците

PRINT

Диетите като тази на Дюкан, при които се ядат главно протеини, са опасни за здравето, съобщават от Университета на Гранада. Според испанските учени белтъчните диети увеличат риска от камъни в бъбреците, а също и от други бъбречни заболявания, пише онлайн изданието Medical News Today.

Авторът на диетата Дюкан – лекар със същото име, е изгубил правото да практикува през 2013 г. Самият той признава, че диетата му може да стане причина за запек, липса на витамини, неприятен дъх и умора. Статистиката показва, че четирима от пет души, които са спазвали диетата му, след 36 месеца си възвърнали свалените килограми. Подобни колебания в теглото за повишен риск за хипертония, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Новата мода в диетите: протеини, но вегетариански
Нова диета от САЩ сваля тегло с хляб и боб
Доказаха връзка между консумацията на червено месо и диабета
Комбинация от зеленчуци, плодове и безглутенови храни за отслабване

В последните проучвания учените държали 10 плъхове на диета, състояща се от 45% протеини. Още 10 плъхове били на нормална храна. Диетата продължило 12 седмици (еквивалентни на 9 г. от човешкия живот). През това време основната група стопила 10% от телесното си тегло. Теглото на бъбреците обаче се увеличило с 22%, капилярите, които филтрират кръвта, пораснали с 13%, а обемът на колаген около капилярите – се увеличил с 32%.

Освен това концентрацията на цитрат в урината на плъхове намаляла с 88%, а киселинността се увеличила с 15%. Всичко това е доказателство, че в организма започва образуването на бъбречни камъни, че има повишен риск от бъбречна недостатъчност и ацидоза. Експерименти, проведени с хора, доказаха, че в плазмата и урината протичат подобни процеси. За да се намали риска от образуване на камъни, лекарите съветват да се консумират плодове и зеленчуци. Те съдържат калий и магнезий, които компенсират подкиселяването на тъканите, което настъпва при консумацията на много протеини от животински произход.

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Протеиновите диети водят до камъни в бъбреците беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *