петък, 12 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеНова диета от САЩ сваля тегло с хляб и боб

Нова диета от САЩ сваля тегло с хляб и боб

Въглехидратите дълго време бяха заклеймявани като основен виновник за наднорменото тегло. Сега нова книга в САЩ твърди, че с хляб, спагети и картофи може да се отслабне успешно. Франс Ларгеман-Рот и Елън Кунс, автори на „Диетата на любителите на въглехидрати“, смятат, че режими като този на Аткинс и Дюкан, които залагат предимно на белтъчини, са обречени и не гарантират дългосрочен успех. Тайната на стройната фигура според тях била в употребата на устойчиво нишесте, което се съдържа в недозрелите банани, варива като грах и боб, варени охладени картофи и пълнозърнест хляб, по възможност с овесени ядки.

Устойчивото нишесте е баластно вещество, което не може да се усвои напълно от организма, коментира диетологът Свен-Давид Мюлер пред в. „Билд“. То засища и притъпява чувството за глад. Повишава и активността на ензимите, които участват в изгарянето на мазнините, и блокира тези, които работят за отлагането на мазнини.

Човек приема средно по 4,8 г дневно устойчиво нишесте. Ако това количество се повиши до 10-15 г, можем да отслабнем по естествен начин без да гладуваме, обясняват двамата автори. Те обещават свалянето на 1,5 до 2,5 кг на седмица при спазването на хранителния им план. Според Мюлер това обещание е пресилено. За да се освободим от 1 кг телесни мазнини, трябва да изгорим 7000 ккал, което не е толкова проста работа. Иначе обаче напълно подкрепя идеята да се отслабва с варива и пълнозърнест хляб. Смята, че който се храни така, непременно ще намали теглото си. Не е за пренебрегване и факта, че жени, които са на диета с малко въглехидрати, имат по-лоша памет и концентрация. Доказало го проучване в САЩ.

Основно правило в новата диета: на обяд и вечеря 1/4 от храната трябва да е от продукти с устойчиво нишесте, а останалите 3/4 – месо, обезмаслени млечни продукти, плодове и зеленчуци. Не пропускайте хранене. Това поддържа постоянно нивото на кръвната захар и възпрепятства пристъпите на апетит. Изхвърлете изкуствените подсладители. Доказано е, че те повишават апетита за сладко. Пийте около 2 л вода дневно. Така няма да бъркате жаждата с глад.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -