събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКомбинация от зеленчуци, плодове и безглутенови храни за отслабване

Комбинация от зеленчуци, плодове и безглутенови храни за отслабване

Наднорменото тегло е основен проблем за много българи и те правят отчаяни опити да свалят излишните килограми, но въпреки положените усилия не постигат желания резултат. Достигат до определено тегло, но оттам нататък – колкото да се стараят, кантарът все не мърда и не мърда надолу.

Има няколко основни фактора, които са ключови за натрупването на тегло и главният от тях е нездравословното хранене, заяви известният диетолог Георги Славов, ученик и сътрудник на Лидия Ковачева.

Неправилното комбиниране на храни води до излишни килограми

Организмът е структуриран да използва основно прости захари, аминокиселини и мастни киселини. Неправилното комбиниране и консумацията на рафинирани тежки и мазни храни, сложно структурирани протеини и въглехидрати като месо, млечни продукти и нишестета е предпоставка за натрупването на токсини в организма, обясни той. Това води до отслабването на имунната и ендокринната система, но не и до намаляване на теглото. Тези сложни храни не се усвояват пълноценно и се натрупват в организма като излишна телесна маса.

Диета за отслабване, която не вреди на здравето

Препоръката на диетолога е да се консумират плодове, зеленчуци, кълнове, семена, ядки и хранителни добавки като пчелен прашец, морски водорасли и други, които доставят лесно усвоими хранителни вещества, витамини и минерали. Без да изразходва енергията на организма, те пречистват и възстановяват тъканите на тялото и коригират наднорменото тегло.

За да не се стига до сериозни очистителни кризи, към суровата храна е добре да се добавят някои безглутенови храни като киноа, амарант, просо, елда, царевица и задушени зеленчуци на пара, съветва Славов.

С този вид здравословно лечебно хранене по естествен начин се възстановява балансът на тялото. Още по-добър е ефектът за организма, ако менюто бъде съчетано и с редовно движение и физическо натоварване – ходене, разходки сред природата, бягане, плуване, фитнес, йога и друг вид спорт. Този режим може да продължи определен период, докато постигнете желаното тегло. Друг вариант е да си правите разтоварващи дни с него от време на време.

Д-р Гайдурков: Организмът ни се бори със солта като с отрова

Основни правила на диетичния режим

Ето какъв хранителен режим за разтоварване и здравословно отслабване препоръчва диетологът:

  • Винаги започвайте деня с чаша топла вода, която може да бъде разредена с малко лимон.
  • След това, изпивайте 1 голяма чаша плодов или зеленчуков сок.
  • Консумирайте плодове до обяд, винаги 30-60 минути преди други храни и основно хранене.
  • За обяд изяждайте голяма салата с различни видове кълнове и малки количества изкиснати за 24 часа семена: слънчогледово, тиквено, сусамено, конопено. При необходимост можете да добавите задушени зеленчуци.
  • Ако изпитвате силна нужда от още храна, добавете един вид безглутенов вид зърнен продукт: киноа, амарант, елда, просо, кафяв ориз – в минимални количества.
  • Следобед, ако сте гладни, 4 часа след като сте обядвали, изпийте един зеленолистен или плодов сок в неголеми количества, до 150 мл.
  • Вечеря – подобна на обяда.

Автор Ирена Чернишева

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -