вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеДиета за отслабване, която не вреди на здравето

Диета за отслабване, която не вреди на здравето

Причините човек да се насочи към диета за отслабване са различни. Понякога желанието е свързано с необходимостта да се свалят килограми по медицински причини – например установен омазнен черен дроб или висока кръвна захар. В други случаи акцентът е върху профилактиката или дори желанието да си върнем стройната фигура. Добре е целта да бъде определена предварително – например, ако искаме да направим диета за сваляне на 3-4 или 10 килограма.

Какъвто и да е основният мотив, съветът на специалистите е да не се хвърляте на експресни диети или такива, които предвиждат някакви крайности! Последиците за здравето може да бъдат сериозни, ако тръгнете да изключвате цели групи продукти например. Преди да започнете да прилагате хранителен режим за намаляване на теглото, трябва добре да прецените дали е целесъобразно. Препоръчително е да се консултирате и с опитен диетолог.

Трябва също така да се настроите, че прилагането на оптимално хранене не е за седмица-две, а за по-дълъг период от време, за да се избегне омагьосан кръг, в който борбата с теглото е за цял живот. Това подчертава д-р Митко Ригов, специалист по хранене и диететика в София. Лош диетологичен подход с постоянен обратен (йо-йо) ефект води до затлъстяване с висок процент телесни и висцерапни мазнини, съпроводени с нежелателни здравословни ефекти.

Д-р Митко РиговМного хора се питат: Как да отслабна правилно?

Добрият диетолог има няколко важни задачи, преди да издаде препоръки за хранене на конкретния пациент. Неговото състояние трябва да бъде оценено комплексно.

Първо чрез индекса на телесната маса (ИТМ) се вижда дали има наднормено тегло или дори затлъстяване. Още по-добре е да се определи и съставът на тялото – процентите на телесни мазнини, мускулна и кожна маса, съдържание на вода и др. При ИТМ над 30 вероятно трябва да свалите повече от 5-6 кг. При ИТМ 25-30 вероятно имате нужда от оптимизиране само на 5-6 кг. Но е важно след това трайно да задържите постигнатото! 

Идея за лесна диета с череши

череши полезни диета
Някои плодове са подходящи като част от диета за отслабване.

Ако имате добра поносимост към черешите, нямате стомашно-чревни проблеми, синдром на поликистозните яйчници, инсулинова резистентност, диабет и изразен анемичен синдром може да използвате този плод за редукция на излишните килограми. Съдържанието на въглехидрати, респективно енергийната стойност, зависи от сорта и степента на зрялост – по-малко калории има в по-незрелите и белите череши.

С плода се постига добър алкализиращ и диуретичен ефект, както и отслабване. Но при паралелен сегментарен анализ на състава на тялото се установява, че след дългосрочна черешова диета свалянето обикновено не е за сметка на ефективно намаление на телесни мазнини. Напротив, процентът им в тялото се увеличава за сметка на редуциране на мускулната маса. В основата е реакцията на тялото и нарушение на водно-солевия баланс.

Ако след режима не се проведе правилно захранване и не се продължи с адекватно хранене, е възможно за кратък период от време връщане на старото тегло и даже надбавка от нови няколко килограма. Затова е препоръчително черешовите дни да се съчетаят с консумация на други подходящи сезонни храни.

Може за начало да проведете 2-3 вегетариански дни

диета за отслабване
Менюто, в което преобладават растителни храни, подпомагат процеса на отслабване.

Ето още идеи за разтоварващи дни, в които приемате по-малко калории от обичайното, но без да се лишавате от основни макро и микро хранителни вещества. Порциите са разпределени на пет приема, за да се избегне чувството за глад. Така намалява и рискът да се отклоните от добрите намерения за отслабване и да се нахвърлите на висококалорични продукти.

Пример за диета с намален прием на калории:

☕️ Закуска – кисело мляко 0,1 -2% със или без овесени трици или чиа;
????Междинна закуска: 250-300 г череши или 150 мл фреш от череши;
???? Обяд: сезонни зеленчуци (без картофи) във вид на салати, овкусени със зехтин, лимон, умерено сол;
????Следобеден прием: кисело мляко или фреш от моркови (целина), сурови бадеми или сурови семена 1 с.л.
???? Вечеря: салати или цели сезонни зеленчуци + постно ястие или супа + нормална порция печена риба.

След това може да направите до 3 разтоварващи дни:

Ден 1 и 3: за деня се консумират 0,8-1 кг по-розови плодове, разделени на 3-4 приема през 2-3 часа; за вечеря само 250-300 г салата от зелени зеленчуци, цели зеленчуци или зеленчуково смути 200 г.

Ден 2: за деня 1,0-1,2 кг череши на 4-5 равномерни приема. Извън сезона на черешите те могат да бъдат заместени с ябълки, круши. Внимание: Ако сте диагностицирани с диабет, потърсете съвет от ендокринолог, кои плодове са най-подходящи.

След това се провеждат отново 3 вегетариански дни, но с включване на кисело мляко, сезонни зеленчуци, яйчен белтък и за последните 2 дни за вечеря печена риба – бяла риба или пъстърва със зеленчуци.

След този 8-9-дневен хранителен режим е добре да се продължи с дългосрочно балансирано хранене. Контролирайте по-стриктно приема на храни с рафинирана захар и бяло брашно. До 1-2 пъти на седмица (само през деня) – печени картофи (кафяв ориз) със зеленчуци, пълнозърнест квасен хляб. Пийте достатъчно вода (чай) – по 30-35 мл на кг телесно тегло, в топли дни и при повишена двигателна активност – до 40 мл. При слабост или падане на кръвното налягане изпийте чаша чай с мед.

Двигателната активност през първите 10-12 дни следва да бъде обичайна и с умерена интензивност – ходене по 1-2 часа, плуване, общи упражнения, колело, кардиофитнес по 25-40 мин с ниско натоварване, пипа то, аеробика, танци и км.

12 универсални съвети за трайно сваляне на килограми

Ето и някои основни съвети за сваляне на килограми и запазване на постигнатото. Помнете, че отслабването е мисия възможна! Те са издадени от британските здравни власти (NHS). Такава диета не е ограничена във времето, идеята е да се превърне трайно в начин на живот.

1. Не пропускайте закуската

2. Хранете се редовно

3. Яжте много плодове и зеленчуци

4. Станете по-активни

5. Пийте много вода

6. Яжте храни с високо съдържание на фибри

7. Четете етикетите на храните

8. Използвайте по-малка чиния

9. Не забранявайте храни

10. Не трупайте нездравословна храна

11. Намалете алкохола

12. Планирайте храненията си

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -