вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОтменят индекса на телесната маса, важна е талията

Отменят индекса на телесната маса, важна е талията

Няма нужда да се мъчите да изчислявате индекса на телесната маса, за да знаете дали сте заплашени от наднормено тегло. Достатъчно е да разделите височината си на две, а обиколката на талията не бива да е повече от получената цифра. Това съобщават учени от Британската фондация по хранене (British Nutrition Foundation), цитирани от руския сайт „Медикфорум“.

Например обиколката на кръста на човек с ръст 170 см не трябва да е повече от 80 см, ако той иска да е здрав. Сложните изчисления за индекса на телесната маса, където теглото се разделяше на ръста на квадрат, не са необходими, защото не са определящи за здравето.

Съотношението на талията към ръста е по-съществено за определяне на риска от сърдечносъдово заболяване, казва експертът Маргарет Ашвил. Опитайте се да поддържате обиколката на кръста си наполовина на височината и това ще увеличи продължителността на живота ви, съветва тя.

Индексът на телесната маса също е показателен, но с негова помощ не може да се установи степента на затлъстяване на органите – сърце, черен дроб и бъбреци. Мазнината, която ги обгръща, е по-опасна от тази, която се отлага на бедрата или корема. Ашвил допълва, че във Великобритания всеки ден в пресата се появяват снимки на деца, за които здравните експерти казват, че са с наднормено тегло по критериите на индекса. Майките им получават уведомително писмо с препоръки да пазят здравето на детето си.

Свързани теми: Всеки пети ученик се изхранва с чипс и снакс

Учени: затлъстяването е заразно

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -