четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПоловината българи сигурни, че болниците пазят добре личните данни

Половината българи сигурни, че болниците пазят добре личните данни

Само 46.5% oт пациентите у нас имат доверие в сигурността на личните данни, които се съхраняват на ниво здравно заведение. Това разкри проучване на Балканите (България, Сърбия и Македония), осъществено от международния интенет проект Healthgrouper.com. Това е най-висока степен на доверие в сигурността на личните данни, които се съхраняват на ниво здравно заведение. Все пак и в България е висок процентът на пациенти, които незнаят дали данните им са сигурни (39.3%), докато само 14% смятат, че данните не са защитени.

Резултатите от изследването за Македония показват, че само 34% от общия брой анкетирани пациенти смятат, че личната информация, свързана с тяхното здраве е защитена в заведенията където се лекуват. Най-големият процент или 46.5% не знаят дали личните информациите им са защитени, а 19% смятат, че тяхната поверителност в заведенията, където се лекуват не е защитена. Последната степен на доверие по отношение на защитата на личните данни в здравните заведения Healthgrouper.com установи в Сърбия, където само 28.7% от всички анкетирани участници в изследването са отговорите с ДА. Най-големият процент от анкетираните, или 52.4% са отговорили с „Не знам“, а 19% смятат, че данните не са защитени (Таблица 1).

В зависимост от това дали лечението е в частно или държавно здравно заведение, установени са значителни разлики в отговорите. В Република Македония 47% от пациентите, лекувани в частни здравни заведения са заявили, че имат доверие и че техните лични данни са защитени, което е почти двойно по-голямо в сравнение с доверието в държавните здравни заведения, където този процент е 24%. Но и в частните и в държавните здравни заведения все още съществува голям процент от пациенти, които не са информирани, кой има достъп до данните за тяхното лечение (40.3%). Подобни са данните и за България, където 53.8% от пациентите, лекувани в частното здравеопазването смятат, че техните данни са защитени в частните здравни заведения, 42.4% в държавните, а 30.7% отговарят, че не знаят. 

Как да бъде по-добре?

Интересен е факта, че в трите страни, където е проведена кампанията „Помогни да бъде по-добре“ на Healthgrouper.com най-висок е процентът на анкетираните, които на въпроса за поверителността на личната информация, свързана с тяхното лечение отговорили с „незнам“. В Македония почти половината (46.5%), докато в Сърбия повече от половината (52.4%) от всички пациенти не знаят дали техните лични данни са защитени в здравните заведения. Почти 40% от анкетираните в България отговарят на идентичен начин. Поверителността на личните данни, свързана с лечението на пациентите е неприкосновено право и е необходимо здравните заведения да гарантират тяхната безопасност. Резултатите от това проучване изтъквaт необходимостта защитата на личните данни в здравните заведения в трите страни да получи по-голямо внимание. При всяко лечение пациентите трябва да бъдат убедени, че личните данни, свързани с тяхното лечение са защитени, достъпа до тях е строго ограничен и контролиран и данните няма да бъдат използвани.

За изследването

В кампанията „Помогни да бъде по-добре“ която през месец април 2012 г. организира и проведе международен проект Healthgrouper.com общо участваха 3517 пациенти от три съседни страни. Повечето анкетирани или 1479 са от Македония, 1176 са от България и 862 пациенти от Сърбия. Това е за първи път да се осъществи такъв вид кампания под формата на проучване сред пациенти в няколко страни от региона (България, Македония и Сърбия).

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -