неделя, 14 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВиждаме синьото и зеленото чрез щитовидната жлеза

Виждаме синьото и зеленото чрез щитовидната жлеза

Хормоните на щитовидната жлеза могат да влияят и да променят цветовото възприятие през целия живот. Това откриха учени от института за изследване на мозъка „Макс Планк“ във Франкфурт. Досега се смяташе, че възприемането на цветовете при възрастните хора е завършено и не може да се променя.

Трайната липса на определен хормон може да промени начина, по който виждаме околния свят. Зеленото няма да е толкова отчетливо, но пък синьото ще е по-интензивно. Ако при очния лекар се установи влошено възприемане на някои цветове, то трябва непременно да се консултирате с ендокринолог, съветват немските учени. Нарушеното производство на хормони от щитовидната жлеза може да има тежки последици за организма, затова трябва бързо да се коригира с лекарства.

щитовидна жлеза хашимотоТези хормони имат важни функции: регулират сърдечната честота и кръвното налягане, увеличават или намаляват метаболизма, т.е. разхода на енергия в тялото. При децата влияят върху растежа и нервната им система. Лошата концентрация може също да е свързана с малката жлеза с форма на пеперуда с предната част на шията.

Новите изводи сочат, че те са също така важни и за възприемането на цветовете. Хормоните имат значение и за развитието на окото, най-вече за клетките, отговорни за цветовото възприятие. При бозайниците те са два вида. Едните регистрират късите вълни на светлината и имат пигмент за ултравиолетова и синя светлина. Другите са чувствителни към средните и дългите вълни на светлината и имат пигмент за зеленото.

Хормонът Т3 (триодтиронин) потиска производството на пигмента за синя и ултравиолетова светлина и активира това на пигмента за зелена светлина. Досега се смяташе, че това става само в детската възраст. Учените от „Макс Планк“ обаче установиха, че процесът не спира с годините. При опитни възрастни животни било намалено отделянето на този хормон с помощта на лекарства. Оказало се, че намалява производството на всички пигменти, свързани с цветовото възприятие, освен този за синя и ултравиолетова светлина. След спирането на медикаментите отделянето на хормони се подновило. Така учените направили извода, че наличието на пигментите не е константа при възрастните, а може да се променя.

„Предполагаме, че същите процеси протичат и при човека. Настъпи ли дисбаланс на хормони от щитовидната жлеза – при оперативното и отстраняване или липса на йод в храната, болният ще получи и смущения в цветовото възприятие“, обяснава Мартин Глосман от Виенския университет, един от авторите на проучването.

Свързани теми: Всеки четвърти у нас има възли на щитовидната жлеза

Кои симптоми издават проблеми с щитовидната жлеза?

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -