сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПодозират псевдохормони в храна и козметика, че водят до рак

Подозират псевдохормони в храна и козметика, че водят до рак

Химикали в домакинството са виновни за увеличаването на случаите на рак, затлъстяване и ограничаването на репродуктивните способности. Предупреждението идва от Европейската агенция по околната среда (ЕАОС), пише в. „Дейли мейл“. Учените подозират храни, козметика и някои медикаменти, че объркват ендокринната система. През последното десетилетие се наблюдава значително увеличаване на много социално значими заболявания и състояния като рака на гърдата и простатата, мъжките репродуктивни способности и диабета, изтъкват от агенцията.

Виновни за товаса субстанции, които имитират женските хормони естрогени. Вече е доказана връзката им с някои от изброените заболявания. Те причиняват и нарушения във функцията на щитовидната жлеза. Веществата се срещат дори и във водоизточниците.

Много учени смятат, че ръстът при определени заболявания е свързан с все по-честите контакти, които хората имат с подобните на хормони субстанции. Понякога те са дори в комбинация помежду си. Изпълнителният директор на ЕАОС Жаклин Макглейд казва, че хормоналното объркване в наши дни се превръща в реален проблем, който засяга както дивата природа, така и човека.

В подкрепа на това твърдение се трупали все повече научни доказателства. Агенцията препоръча внимателно боравене с подозрителните химикали, докато ефектът от тях не бъде проучен и разбран по-добре. Учените обаче се въздържат да препоръчат пълната им забрана, затова те все още се използват масово в промишлените производства.

Има голяма база с доказателства, които свързват излагането на контакт с такива химикали и проблеми в щитовидната жлеза, имунната, репродуктивната и неврологичната система при животните, твърди ново обширно проучване на европейската агенция. Много от същите или подобни заболявания се наблюдавали и при човешката популация. Животни и хора влизат в контакт с рисковите субстанции в околната среда, чрез водата или по хранителната верига. Така ефектът от тях се натрупва. В настоящето проучване са прегледани научни данни, събирани в продължение на последните 15 г.

Заключението гласи: „Трудно е да бъде демонстриран ефектът от химикалите, които засягат хормоналната система, поради продължителността на необходимите периоди, разходите и методологическите трудности при този тип изследвания. Проучванията при животни и дивеч обаче в някои случаи могат да бъдат разглеждани като ранно предупреждение за опасност.

Свързани теми: Пролетното чистене може да ви разболее

Химикали в козметиката ни карат да дебелеем

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -