вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПролетното чистене може да ви разболее

Пролетното чистене може да ви разболее

Пролетното чистене може да ви разболее, предупреждава федералната служба за защита на потребителите и околната среда в Германия, цитирани от сп. „Фокус“. Някои дезинфекциращи препарати могат да предизвикат дори мутации на ДНК, смятат експертите. Който тръгва на поход срещу микробите с пълна кошница препарати за чистене, застрашава собственото си здраве и околната среда. Прекалено многото химия не означава автоматично добра хигиена, казват специалистите.

За да се поддържа жилището, са необходими само 4 неща: неутрален почистващ препарат за подове, плочки и гладки повърхности, кремообразен препарат за разтваряне на упорити замърсявания, течност за прозорците и препарат с лимонена киселина или оцет за отлагания на калк. За петната по мокети, килими и тапицерии може да се използва разтвор със сапун или прах за пране.

Използвайте умерено препаратите за дезинфекция, които така шумно се рекламират, съветват експертите. Те могат да увредят нормалната флора на кожата на този, който чисти, и да станат причина за алергии и екземи.

Триклозан може да навреди на черния дроб

Някои по-агресивни дезинфекционни разтвори са подозирани, че са канцерогенни. Те съдържат опасни вещества. Триклозан например може да проникне в организма през кожата и да попречи на работата на черния дроб за неутрализиране на токсините в организма. Натриум хипохлорит също се съдържа в доста препарати.

При използването им се отделя хлор, който може да увреди кожата и лигавицата. Затова когато чистите е добре това да става на отворен прозорец. Друго важно правило е да не се смесват препарати, за да няма неочаквани химични реакции, при които да се отделят още по-токсични вещества. За децата също не е особено полезно да се дезинфекцира всяко нещо, до което се докосват. Микробите, с които те се срещат в жилището, тренират имунната им система.

Чистенето действа като фитнес

Пролетното чистене обаче си има и добри страни – действа като фитнес. Важното е да не го възприемате като досадно задължение, а като възможност да се пораздвижите. По-малко химия означава в същото време и по-енергично търкане. Човек с тегло 70 кг изразходва 83 ккал за 15 минути миене на прозорци. Бърсането на прах за същото време изгаря 37 ккал, миенето на пода – 60 ккал, а търкането на плочките в банята – 74 ккал.

СНИМКА: АОК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -