четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПредлагат лимитът за лечение на деца в чужбина да падне

Предлагат лимитът за лечение на деца в чужбина да падне

Новият здравен министър Десислава Атанасова предложи проект за отмяна на скандалния лимит за лечение на деца в чужбина. Сега той е 180 000 лв., но в някои случаи парите са недостатъчни, тъй като за навън кандидатстват най-заплетените и тежки медицински случаи. Наскоро дори стана ясно, че 6-месечно бебе е починало, без да дочака събирането на средствата.

Ако офертата от чуждата клиника надвишава лимита, сега родителите са принудени да тропат на различни врати и да молят за пари. Засегнатите семейства и пациентски организации отдавна протестират срещу дискриминарощото ограничение. То бе въведено с идеята парите от бюджета на фонда да стигнат за повече пациенти.

Проектът на министър Десислава Атанасова предвижда изменение на Постановление № 280 от 2004 г. за създаване на център „Фонд за лечение на деца“. Проектът от днес е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на МЗ и е изпратен за междуведомствено съгласуване.

Наред с отпадането на финансовия лимит в проекта се предлага също и Министерският съвет да осигури допълнителни средства в годишния бюджет на фонда. По този начин ще се осигурят в пълен размер необходимите средства за лечението на децата, чието здравословно състояние налага да се разходват суми над 180 000 лв., коментират от МЗ. Целта на промените била да се гарантира неотменимото право на достъп до здравеопазване за малките с най-тежки животозастрашаващи заболявания – нещо, което е гарантирано от конституцията. 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -