четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаНа дъното сме по здравеопазване в Европа

На дъното сме по здравеопазване в Европа

България заема предпоследното място според Европейския здравен потребителски индекс (ЕЗПИ) за 2012 год., представен днес в Европейския парламент в Брюксел. На последно място е Сърбия. На първо място се намира Холандия с 885 точки от 1000 възможни, следвана от Дания (837 точки), Исландия (810 точки), Люксембург (802 точки) и Белгия (797 точки). България набира 461 точки, което е наполовина от резултата на Холандия.

ЕЗПИ се публикува от 2005 г. от шведската консултантска организация „Център за потребителско здраве“ (ЦПЗ, Health Consumer Powerhouse).

Кои са основните предизвикателства в областта на здравеопазването в България според д-р Арне Бьорнберг, Главен оперативен директор на ЦПЗ и ръководител на екипа на ЕЗПИ? „Ако трябва да бъдем честни, не е правилно да сравняваме България с богатите страни-членки на ЕС. По-адекватно би било сравнението със съседни страни като Румъния (497 гочки) или Събрия (457). Това, което ме притеснява е, че след пет години членство в ЕС България все още се представя много зле, – коментира той – Изглежда не работят добре дори и такива елементарни услуги като ваксинирането на бебета. На българите им липсват голяма част от съвременните лекарства. Корупцията и неравнопоставеността са очевидни проблеми в здравеопазването.“

Общо подобрение – но с предупредителен знак

ЕЗПИ отразява постоянното подобряване на здравеопазването в Европа и постигнатите по-добри резултати и общи условия. Предупредителните сигнали във връзка с влиянието на икономическия срив изглеждат леко преувеличени. В продължение на десетилетия в здравеопазването се говори за орязване на бюджети и влошаване на качеството, докато на практика е по-точно да се каже, че развитието е било в обратната посока. Индексът обаче определя три обособени области, които в хода на кризата са доста притеснителни:

– тенденция за увеличаване времето на чакане за скъпи операции в най-засегнатите от икономическата криза държави;

– увеличен дял на нерегламентираните плащания за значителен брой лечения;

– липса на подобрение и дори влошаване на достъпа до нови видове лекарства.

Като оставим настрани икономическия аспект на нещата, Европа си остава територия, в която властват болничните инфекции. Всяка втора от 34-те държави, включени в изследването на ЕЗПИ, бие тревога за рисковете от инфекция.

– Инициативата на ЕС за забрана на продажбата на антибиотици без рецепта ще намали горното число, твърди г-н Йохан Хиертквист, основател и президент на ЦПЗ. Това ще допринесе повече за безопасността на пациентите от всичко друго, с което ЕС се е ангажирал!

За индекса

ЕЗПИ се превърна в стандарт за измерване на здравеопазването в Европа. В проучването за 2012 г. се извършва класация на 34 отделни здравни системи по 42 показателя, включващи пет области от основно значение за здравния потребител: права на пациентите и предоставяне на информация; време за чакане на лечението; резултати; профилактика/обхват и разпространение на предоставяните услуги и лекарства. Индексът се изготвя въз основа на комбиниране на обществено достъпни статистически данни, интервюта с пациенти и независими проучвания, извършени от основателя, а именно от шведския консултативен съвет „Център за потребителско здраве“ (ЦПЗ).

Повече информация за измерването, както и обяснителния доклад към него можете да намерите на: www.healthpowerhouse.com/ehci2012

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -