петък, 14 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЗащо е трудно да се отслабне при инсулинова резистентност и диабет?

Защо е трудно да се отслабне при инсулинова резистентност и диабет?

Наднорменото тегло вече се среща масово и дори не прави впечатление, докато изследванията не покажат висока кръвна захар, високи нива на триглицериди или холестерол. Често в добавка кръвното се покачва, а при някои пациенти лекарите откриват заболяване и се налага да приемат лекарства за диабет или предиабет. 

Независимо от предписаните лекарства (най-често се предписва метформин), отслабване и промяна в начина на живот са двете най-важни неща, които помагат за връщане на здравето. В 90% от случаите захарният диабет може да се предотврати с правилна профилактика, казва доц. Пламен Попиванов, ендокринолог в Александровска болница. В 50% пък заболяването може да се въведе в ремисия, ако човек е дисциплиниран, спазва диета и подходящ начин на живот. 

Дори да сте с предиабет или диабет, не всичко е загубено! Важно е да натрупате знания, с чиято помощ да овладеете заболяването.

Видове мастна тъкан и нейното значение за здравето

затлъстяване и диабет

Добре е да знаете, къде се корени проблемът с кръвната захар и че не всяко напълняване е еднакво. Има три вида мастна тъкан – бяла, кафява и висцерална. За здравето най-опасна е последната, посочва доц. Попиванов. Допълнително тегло при някои хора не създава проблем, но това зависи от вида затлъстяване. Изясняването на вида натрупани тлъстинки е важно и за лечебния подход.

Когато видя един пациент, първо внимателно го оглеждам, казва ендокринологът. Ако пълнотата се изразява в паласки около кръста, има отпуснати, тресящи се задни части, става дума за подкожна мастни тъкан. Но ако видя мощна шия, мощен корем и никакви паласки над корема, това не е подкожна, а висцерална мастна тъкан, която е в основата на диабета, атеросклерозата и други болести. 

Допълнителен тест е да се опитате да хванете мастната гънка на корема или шията. Ако не може да я задържите, това означава, че налягането в мастната тъкан е увеличено. Това повишено налягане често е първопричина за сънна апнея. Натрупването на висцерална мастна тъкан в областта на шията притиска дихателните пътища през нощта, оттам се получава е многократното прекъсване на съня при това състояние, което се родее с метаболитния синдром.

Заболяването гастроезофагеален рефлукс (ГЕРБ), популярно още като киселини, също е свързано с увеличаване на налягането в корема. В легнало положение стомашните киселини се връщат към хранопровода. 

Висцералното затлъстяване в основата на инсулиновата резистентност

диета за отслабване пречистване

Хората, които имат наднормено тегло с тип висцерално затлъстяване, трябва да знаят че именно то предизвиква инсулинова резистентност, поддържа се едно леко възпаление, увеличава се рискът от тромбози, предупреждава специалистът. Напълняването в този случай не е козметичен проблем, а сериозен риск за сърдечносъдовото здраве. Има  медикаменти, които могат да помогнат, но основното е пациентът да отслабне. 

Лесно е да се каже, но е трудно да се направи. Трудно е по две причини – първо, гладът е основен инстинкт, човекът е свикнал да яде повече, отколкото му е нужно. Създадено е ново “усещане” за ситост, което надвишава реалните нужди на организма и трудно се поддава на промяна. Отнема време да се препрограмира хомеостатичния център за глад/ситост в хипоталамуса, посочва доц. Попиванов.

Втората причина е, че ако пациентът просто започне да гладува, без да се активира физически, организмът първо ще започне да разгражда полезни тъкани – мускули, лимфа, а не висцералните мастни клетки. Те са пълни с мазнина, източник на енергия, но при наднормено тегло те стават “автономни” и никак не желаят да отдадат тази мазнина за преработване в енергия, пояснява специалистът. 

Как тогава да свалим килограмите и кръвната захар?

Първата най-важна стъпка е да осъзнаем първопричината за проблема. Вълшебно хапче няма. Пътят към промяната далеч не се свежда само до спазване на някаква диета.

“Борбата със стреса е много важна, защото той покачва нивата кортизола, а той води до отлагане на телесни мазнини. Необходимо е да се спи над 7 часа, да не се работи над 11 часа, да се разтоварвате с хоби или друго приятно занимание. Избягвайте алкохола, който предизвиква тежък метаболитен стрес в организма, покачва кортизола и мастната тъкан. Намерете време за достатъчно физическа активност във всекидневието.  

Храната трябва да е с по-малко мазнини, защото човек никога не е бил създаден да яде мазнини, да се намали алкохолът. За много хора е твърде сложно да смятат калории, протеини на килограм телесно тегло. По-лесно е просто да намалите обемът за хранене с поне 20-30% – определяте предварително порцията и не слагате допълнително. В идеалния случай отслабвате по половин килограм седмично, не с много повече, за да няма йо-йо ефект”, съветва доц. Попиванов. 

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -