петък, 12 април, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюДоц. Дърленска: Три основни правила, за да не качваме килограми

Доц. Дърленска: Три основни правила, за да не качваме килограми

Объркани хормони при хората с наднормено тегло са причина за тяхното влечение към вредните храни. Затова понякога за тях е трудно да отслабнат само с усилията на волята. Има няколко основни правила, които трябва са се спазват от онези, които искат да свалят килограми. Ето какво казва още в  интервюто доц. Теодора Дърленска, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Тя има две специалности – по фармакология и по хранене и диететика. 

Доц. Дърленска, защо някои хора пълнеят, дори да не ядат толкова много или вредни храни?

През последните години се промени схващането за това, защо един човек пълнее. Разбира се, винаги са налице и причини като нездравословно хранене и заседнал начин на живот. Науката много работи в тази област – установява се, че хората с наднормено тегло имат различно възприятие за храна и за ситост. Хормоните при тях са в дисбаланс. При един човек с нормално тегло сутрин на гладно хормоните, които увеличават апетита (грелин) се отделят, подават сигнал към мозъка. След това човекът закусва и хормоните, които потискат апетита (лептин), се отделят.

Балансът между двата хормона е като един танц. При хората с наднормено тегло обаче е установено, че лептинът – хормон на ситостта, е в много по-големи концентрации. Проблемът е, че те са лептин-резистентни. Лептинът не осъществява действието си.

Друг проблем при тях е възприятието на храната. В хипоталамуса например освен сигналите за глад и ситост се реализират и възприятията за храна.

Хората с наднормено тегло имат повече желание за сладки и мазни храни, които са толкова вредни. На тежките случаи може да се помогне с бариатрична хирургия – тя променя точно влечението към тези храни. След такава хирургия още на първия месец пациентите съобщават, че нямат желание за сладко и висококалорични храни. Това е ключово за по-нататъшното им възстановяване.

Ако правилно разбирам, хората с наднормено тегло трудно могат да отслабнат само със силата на волята си. Така ли е?

Затлъстяването е хронично заболяване, а разбиранията за него се промениха доста през последните години. Има 200 гени, за които е установено, че оказват влияние върху теглото и желанието за храна. От една страна ние сме заобиколени с много изкушения, висококалорична храна. Но от друга страна тези хора не са виновни, че консумират повече. Макар при някои наистина да  надделяват мързелът и лошият начин на живот.

Също така е добре установено, че при редукция на теглото се включват физиологични отговори, които благоприятстват повишаването на теглото. Намаляването на теглото при хора със затлъстяване е причина за промяна в хормоните, които регулират апетита. Наблюдава се, повишаване на апетита и на желанието за прием на храна за дълъг период от времеи трудно отслабване.

Отдавна обаче не се смята, че това е единствената причина. Науката вече знае, че при затлъстелите има дисбаланс на хормоните, които регулират апетита и силно влечение към висококалорични, мазни и сладки храни. Затова Световната федерация по затлъстяване апелира да се представят повече снимки на хора със затлъстяване, които не консумират задължително лоши храни, нито пък имат заседнал начин на живот. Част от тези хора наистина полагат усилия да променят нещата.

Как може да се помогне на хората, които са пълни, но още не са затлъстели?

затлъстяване диета

Световните препоръки за лечение на наднорменото тегло и затлъстяването обединяват  подходящия за съответния индивид диетичен режим и увеличена физическата активност. Когато повишеното тегло е съпътствано от усложнение (като захарен диабет тип 2,  повишено кръвно налягане, дислипидемия и други), се включва и медикамент за намаляване на теглото.

Метформинът е лекарствено средство, който често се дава при диабет тип 2, тъй като той подобрява инсулиновата чувствителност. Метформинът има много добри страни и само един нежелан ефект – диария, който може да се овладее с правилното дозиране.

Има и други, по-нови медикаменти. Един от тях съдържа лираглутид, който е GLP1 агонист. Това е хормон, който се секретира в тънките черва. Понижава апетита, подобрява инсулиновата чувствителност, намалява кръвната захар. Лекарството първо е създадено за лечение на диабет тип 2, но като “нежелан ефект” се установява редукция на теглото. Тогава след клинични проучвания преди 2-3 г. беше създаден този медикамент. Достъпен е отскоро и у нас, но се изписва по специфични критерии.

Има написани много неща за храненето при предиабет, инсулинова резистентност. Хората са объркани от противоречиви информации. Какво да ядат все пак, за да нормализират теглото си?

диета за отслабване

Диетотерапията е индивидуална, но има някои универсални правила. Първо – да има регулярност и постоянство с трите основни хранения (закуска, обяд и вечеря).. Много хора не се хранят по цял ден и вечер си набавят необходимите калории. Това често срещана е грешка. Поглъща се много повече храна наведнъж.

Другата основна препоръка е всеки ден да се консумират 400-500 г пресни сезонни плодове и зеленчуци. Може да бъдат и замразени, но да са сезонни, за да имат хранителна стойност с витамини и минерали. Трето – всеки ден да се приемат белтъчини от животински произход. Не е задължително да е месо. Може да са яйца, мляко и млечни продукти. Киселото мляко е изключително добър продукт. Именно на живата закваска се дължи положителният ефект върху стомашно-чревния тракт. Само българското кисело мляко я има, трябва да я ценим! Другите държави я купуват от нас.

Месото и мазнините в него опасни ли са?

месо яйца риба диета

Избирайте нетлъсти меса. Една от важните тенденции в света е да се намалява консумацията на месо, особено на червено. Установено е, че хроничната му употреба увеличава риска от някои видове рак – например рак на дебелото черво. Но пък животинските белтъци са източник на 9-те незаменими аминокиселини, които организмът не може да си произведе сам.

Постното месо съдържа малко мастни киселини, които провокират атеросклерозата. Затова пък в него се съдържа пълноценен белтък, необходим за мускулите, ставите, клетките, за имунитета. Сега е модерно да се пият добавки, но балансираното хранене е по-важно.

Има ли смисъл да се премине към вегетарианска диета, за да се отслабне?

В момента храненето е насочено повече към растителни, а не към месни продукти, главно от екологична гледна точка. Говори се за устойчиво хранене. То обаче е свързано и със затлъстяването, не само с екологията.

В менюто на хората с висока кръвна захар и инсулинова резистентност трябва да има зърнени храни – повечето са с нисък гликемичен индекс. Всичко е до количество. Лекарят ще прецени спрямо общия статус на пациента. Трябва да се яде риба, прясно мляко…

Но млякото се заклеймява от много модни диетолози…

прясно мляко

Всъщност България е на едно от най-ниските места по консумация на тези продукти. Например в Канада подеха кампания срещу прясното мляко, само че там, както и в Скандинавските страни, в Австралия пият дневно по 1 литър на човек. В прясното мляко се съдържа един растежен фактор, който би могъл да провокира деленето на ракови клетки. Това обаче не е валидно за България!

Колко да ядем като количество, за да сме здрави?

Да, въпросът с количеството е ключов. Диетолозите вече обясняват колко и какво да ядем с чинията. Половината от нея трябва да е пълна със зеленчуци, плодове. Една четвърт е белтък – месо,  риба, яйца, сиренеи др. Другата една четвърт е въглехидрат  – хляб, кафяв ориз, зърнени култури, варива – боб, леща, грах, нахут, соя.

Друго важно нещо е, че храната трябва да се дъвче. На пациентите след бариатрична хирургия казваме да дъвчат по 15 пъти всяка хапка. Може да е изнервящо, но така се засищаме с по-малко.

Напълнява ли се повече, ако комбинираме месо с въглехидрати?

Това е мит от разделното хранене. Разбира се, всеки може да постигне някакъв ефект за себе си, като направи промяна в храненето си за месец-месец и половина.

Отслабва ли се, ако вечер ядем без въглехидрати?

Много известни личности твърдят, че вечер ядат само месо и салата и така отслабват. Това не е научно доказано. Знае се, че между отделните хранения трябва да има по 3-4 часа и последното хранене да е най-късно в 19 часа. Още по-добре, ако след това се поразходим. Основното е да си увеличим физическата активност. Световната здравна организация има една специфична препоръка: Колкото повече, толкова по-добре! Не може от един пълен човек да искаме да се движи като трениран спортист. Постепенно се напредва.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -