събота, 13 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияХормоните са виновни за пристъпите на остър глад

Хормоните са виновни за пристъпите на остър глад

Често се говори за обмяната на веществата като една от основните предпоставки за стройна фигура. За добрия метаболизъм значение имат редица хормони, които участват в събуждането и потушаването на чувството за глад, за подаването на сигнал за активиране на разграждането на храната. За някои от тях се знае малко, а за други учените вярват, че скоро ще бъдат прилагани като лекарства срещу излишните килограми.  За напълняването, разбира се, огромно значение има и храната. Понякога обаче нещата са по-сложни – заболявания, медикаменти или други обстоятелства провокират пристъпи на глад. Ето защо експертите вярват, че хормони, които обуздават апетита за нездравословни храни, ще бъдат главните оръжия в битката с наднорменото тегло, пише немското списание Focus. Вниманието е насочено най-вече към хормоните грелин и лептин, въпреки че резултатите от проучванията досега са противоречиви.

Грелин се образува в лигавицата на стомаха и стимулира апетита

Когато сме гладни, нивото му се покачва, а при засищане пада. Липсата на сън стимулира отделянето на грелин и по този начин, предполага се, допринася за натрупването на наднормено тегло. Опити с животни показват, че хормонът действа като антидепресант и потиска страха. В същото време обаче провокира апетита и по този начин ни тласка към трупане на килограми.

Лептин е хормонът, който образува мастните клетки

Той регулира обмяната на мазнините и потиска усещането за глад. На теория би могъл да се използва за регулатор на апетита. На практика обаче много затлъстели хора имат високи нива на лептин в кръвта. Така се изяснило, че при тях става дума за резистентност към хормона на ситостта. При други хора обаче лептин би могъл да помогне. Този хормон може да има и друго приложение – при животни той се оказал по-добър от инсулина при диабет тип 1 (автоимунен).

Хормоните на обмяната на веществата почти винаги играят като „противници“, регулират се взаимно или играят в комбина на различни места в организма. Ето например два малко известни хормона за добро храносмилане. Секретин в тънкото черво стимулира образуването на жлъчка. Гастрин се образува в стомашната лигавица и управлява подвижността на стомаха, подкрепя образуването на киселини в стомаха и управлява отделянето на жлъчен сок и секрет от панкреаса.

Източник: Focus.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -