четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеЛесна диета действа подмладяващо на организма

Лесна диета действа подмладяващо на организма

Петдневна диета презарежда организма и ни прави по-здрави. В това са убедени учени от Университета на Южна Калифорния, провели мащабно изследване. Важното е не само да се ограничават калориите, но и да се яде правилната храна. Това намалява риска от диабет, инфаркт и рак.

Има и още един положителен ефект – тлъстинките на корема се топят. Според ръководителя на проучването Валтер Лонго подобна петдневна диета е като рестарт за организма. От древни времена постенето се практикува за подмладяване на тялото.

Разбира се, в крайния си вариант – няколко дни без никаква храна, лишаваме организма си от необходимите протеини, витамини и минерали. Освен това такова ограничение е трудно да се спазва.

„Диета, имитираща постене“ забавя стареенето

диета за отслабванеСега обаче екипът учени показа, че ефектът от постенето може да се постигне и без крайни лишения. Те разработиха т.нар. „Диета, имитираща постене“ (Fasting Mimicking Diet).

Тя била изпитана върху доброволци, които приели в първия от 5-те дни 1100 калории, т.е. около половината от обичайния дневен прием.

Храната била 10% протеини, 56% мазнини и 34% въглехидрати. Въглехидратите били основно от зеленчуци. За разлика от захарта и брашното, зеленчуците доставят още и витамини, минерали и вторични растителни вещества, които подпомагат регенерационните процеси в организма. Менюто съдържало зеленчукови супи, специални крекери от зеле и чай от лайка. В останалите 4 дни от диетата участниците намалили калориите до 725 ккал – една трета от обичайния прием. Енергийното съдържание било – 9% протеини, 44% мазнини и 47% въглехидрати. Усилието си заслужавало! Изводът е, че такава диета забавя процесите на стареене и подпомага обновяването на клетките.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Диета за отслабване, която не вреди на здравето
10 продукта, които бързо чистят артериите 
Пълнозърнестите храни – ключ към дълголетието

Диетата сваля риска от диабет и рак

мерене на кръвна захарПри участниците, които три пъти в продължение на три месеца спазвали петдневната диета, се подобрили определени показатели на здравето, които се свързват с риска от диабет и сърдечно-съдови болести – кръвна захар, коремни мазнини и С-реактивен протеин. Освен това паднало нивото на хормона на растежа IGF-1. Той е важен за младите хора. При възрастните обаче ускорява процесите на стареене и повишава риска от рак. За разлика от класическото постене петдневната диета не се отразява негативно на мускулната маса и костите.

Положителните ефекти са многобройни

Диетата може в крайна сметка да се разглежда като удължаваща живота, твърдят авторите на проучването. Те я приложили при лабораторни мишки. Гризачите, които я спазвали, имали два пъти повече стволови клетки.

За разлика от мишките с нормално хранене, при тях костите, мускулите, мозъка и имунните клетки се регенерирали по-бързо. Това се отразило и на продължителността на живота им. Спазващите диетата били по-здрави и живеели по-дълго от останалите. Показали по-добри мисловни умения и памет.

Голямото предимство на петдневната диета е, че може да се спазва сравнително лесно, организмът не се изтощава и ограниченията може да се издържат.

Проучването е публикувано в научното издание Cell metabolism през юни 2015 г.

Източник: MedicalDaily.com

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -