Пълнозърнестите храни – ключ към дълголетието

PRINT

Консумацията на пълнозърнести храни намалява риска от преждевременна смърт с 9%. Това показва ново проучване на Харвардския университет. На практика малка порция овесени ядки е ключ към дълголетие.

За да направят тези изводи, учените оценили данните от две големи проучвания с участието повече от 100 000 души, казва Zee News.
Самите проучвания продължили повече от 14 години. Участниците попълвали анкети за диетата си и начина на живот. При хората, които изяждали най-малко 33 г пълнозърнести храни дневно (равно на една порция овесени ядки), рискът от преждевременна смърт се оказал 9% по-нисък в сравнение с тези, които почти не хапвали подобни продукти. Рискът от смърт поради сърдечно-съдови заболявания пък намалявал с 15%.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Овесените ядки имат ефект като пробиотиците 
Любимите храни издават характера 
Овесените ядки помагат да се освободим от тлъстинките 
Какво означава гликемичният индекс на храните?
Овесените ядки – ценна храна за всеки ден 

За съжаление, пълнозърнести храни не намалявали риска от смърт поради рак. Учените отбелязват, че все още не могат да се правят окончателни изводи за ефекта върху образуването на тумори, тъй като в предишни изследвания консумацията на пълнозърнести храни намаляват риска от рак на дебелото черво.

Изследователите смятат, че пълнозърнестите храни предпазват сърцето, като понижават нивата на инсулина и кръвната захар. Това помага за предпазване от сърдечно-съдови заболявания и диабет. Друг техен плюс е, че пълнозърнестите храни са богати на хранителни вещества и насърчават загубата на тегло.

Източник: ZeeNews

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Пълнозърнестите храни – ключ към дълголетието беше последно модифицирана от: март 30th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *