неделя, 14 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЧовешкият мозък има уникални способности, може да лекува

Човешкият мозък има уникални способности, може да лекува

Човешкият мозък притежава невероятни качества да преодолява болката без лекарства и дори да се бори с нелечими болести. Американският специалист по обезболяването д-р Майкъл Московиц сам преживял това, което той нарича научно обосновано чудо, пише в. „Дейли мейл“.

Бил на 49 г., когато при случаен инцидент в крака му се забил метален прът. Майкъл усетил чудовищна болка, която той оценил с 10 по десетобална система. Все едно ме бяха пуснали в казан с вряло масло, спомня си той. Въпреки това малко по-късно, докато чакал линейката, той не усещал болката. Московиц преживял това, на което сам обучавал своите студенти, но досега се бил изпитвал лично – мозъкът изключил усещането за болка.

Сивото вещество на човека притежава тази възможност, за да се бори със силния шок, който може да убие човека. Мозъкът ни подава сигнал под формата на болка, за да ни предупреди за нещо в организма, което не е наред. Когато обаче д-р Московиц лежал, без да се движи, и съответно нищо не заплашвало живота му, мозъкът просто изключвал импулса за болката, тъй като в момента от тях реално нямало нужда.

Оттогава досега изминали няколко години, но за цялото това време той рядко усещал някакви болкови сигнали в този крак. Той използвал и друг урок в областта на обезболяването, свързан с важността на разумното използване на морфина. Ако този аналгетик се използва за обезболяване твърде активно, то излишната стимулация на нервите може да превърне кратковременната болка в хронична.

В продължение на векове учените разглеждали болката като сигнал, който нервите изпращат в една посока – към мозъка. Болката според тях представлявала един вид отчет за увреждане, което се изпраща нагоре, а ролята на мозъка се свежда то това да приеме този отчет. Преди известно време обаче тази гледна точка била опровергана. Сега науката вече признава, че болковите импулси вървят в двете посоки.

Д-р Московиц е един от многото учени, които използват получените знания за борба с някои привидно неразрешими проблеми със здравето. Експерти като него знаят, че при правилно използване на лечебната сила на мозъка може не само да се преодолее болката, но и да се ускори възстановяването след инсулт, да се подобри отслабналото зрение и дори да се повлияе върху симптомите при някои заболявания като паркинсон например.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -