четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБолката в ухото - симптом при много заболявания

Болката в ухото – симптом при много заболявания

Болките в ухото са често срещан симптом. Обикновено зад тях се крие заболяване. Понякога може да са много неприятни и хората пият лекарства за главоболие. Причините може да са в областта на гърлото и сливиците, челюстта и зъбите или да е на неврологична почва. Ушите са особено чувствителни към болката във външните си и средните си части. Фината кожата, която обгръща костите и хрущялите, е богато снабдена с нерви.

Средното ухо е свързано чрез отвори – туба, евстахиевата тръба и тромпет, с носоглътката. По този път инфекции на горните дихателни пътища стигат до ухото. Близо до външния ушен канал се намира също челюстта и една костна структура. Най-голямата слюнчена жлеза в главата се намира вътре пред ушната раковина и в горната част на челюстта. Освен това в областта на ухото преминават някои важни лицеви нерви. Затова причините за болки в ухото може да са много разнообразни и свързани с различните заболявания в главата, гърлото, нервните пътища и мускулните влакна на това място.

При децата най-честата причина за болка в ухото е отитът. Бебетата си търкат ухото, плачат и изглеждат болни. По правило имат и температура. При децата евстахиевата тръба е още по-къса и хоризонтално разположена, като така причинителите проникват по-лесно в средното ухо. Другата причина за честите отити е, че малките по-често страдат от инфекции на дихателните пътища от възрастните.
При възрастните проблемът най-често е във външното ухо или във външния слухов канал. Може да е заради инфекция или прекалено чистене на ухото с клечки или остри предмети. Дори при леки наранявания може да се развие инфекция с бактерии или гъбички. Проблеми със зъби или челюстта също са чести причинители на болката в ухото, както и проблеми в гръбначния стълб в областта на шията и гърлото.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Защо ме боли ухото при плуване под вода? 
Заплашва ли ни болест се вижда по… ушната кал
Как се лекува спукано тъпанче? 
Опасни ли са полипите в носа и ухото? 
Вярно ли е, че има различни видове отит? 

Болката в ухото е основателен повод да се потърси лекарска помощ. Докторът ще обследва устната кухина, сливиците и гърлото. Какво е важно да знае той?

  • Какви са болките – дали са пробождащи, парещи или тъпи
  • Къде точно боли
  • Как са се появили, как протичат, кога са по-силни или по-слаби
  • Има ли и други симптоми – температура, проблеми със слуха, шум в ухото, повръщане, отпадналост, болки в други области на главата и гърлото.
  • Терапията се ориентира според причинителя. Болкоуспокояващите може да облекчат състоянието. Лекарите прилагат антибиотици според новите препоръки само при по-тежки симптоми като температура и повръщане, за да се предотвратят или лекуват усложнения. При възпаление на слуховия канал се прилагат други медикаменти – например кортизонови препарати локално.

Ето и най-често срещаните заболявания със симптоми, които причиняват болка в ухото:

Акутно възпаление на средното ухо (Otitis media acuta) – силни болки в болното ухо, често температура, проблеми със слуха, отпадналост, раздразнимост, световъртеж
Баротравма – разлика в налягането с възможно увреждане на тъпанчето, често при съществуваща настинка в комбинация с пътуване в самолет или гмуркане. Има силни болки, често шум и световъртеж.
Наранявания на тъпанчето – боцкащи болки, внезапни затруднения със слуха
Травма от силна звукова вълна – близост до експлозия или друг силен внезапен шум, може да се получи дори при пиратки или фойерверки. Болка в ухото, шум, трудно чуване, кървене от ухото.
Мастоидитис – възпаление на костната структура зад външния слухов канал и средното ухо, рядко усложнение на възпаление на средното ухо. Болки в ухото, оток зад него, температура, течение от ухото, затруднено чуване, понякога без ясни симптоми.
Наранявания на ухото от различен вид (рани, травма на слепоочието)
Чуждо тяло в слуховия канал
Акутно възпаление на слуховия канал – силни болки, чувствителност при натиск, проблеми със слух, отекла ушна мида
Възпаление на ухото след грип – внезапна силна болка, често кърваво течение от ухото, затруднено чуване
Възпаление в ушната мида – перихондрит. Силни болки, напрежение, отекла и зачервена ушна мида, болка при натиск, понякога температура
Еризипел – на външното ухо и около него има оток, мястото е топло, температура, отпадналост
Извънредна форма на възпаление на слуховия канал, най-вече при диабет (Otitis externa necroticans). В началото умерена болка, но акутния отит не може да се излекува, пренася се върху костиците, води до оток със силни болки, има лошо миришещо течение от ухото.
Херпес зостер на ухото (Herpes zoster oticus) – болки и парене в заболялото ухо, малко по-късно се появяват мехурчета, затрудено чуване, световъртеж, може частична парализа на засегнатата половина на лицето.
Тумори на ушната мида и слуховия канал – болезнени кожни промени, кърваво-гнойно течение от ухото.

Иззточник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -