Вярно ли е, че има различни видове отит?

PRINT

Отитът е възпаление на ухото, но той може да бъде различни видове. Възпалението на външното ухо е външен отит, на средното – среден отит, а на вътрешното – лабиринтит. Според начина на протичане – до 3 седмици става въпрос за остър отит, до 3 месеца – за подостър, а на 3 месеца – за хроничен отит.

Според вида на възпаление има катарален, гноен и некротичен отит. Дотук би трябвало да се изясни, че едва ли посочването на определен причинител е точен отговор. Най-общо причинителите са вируси, бактерии или гъбички. Когато респираторните вируси нахлуят в носа или носоглътката, умъртвяват повърхностните епителни клетки, попадат в кръвния ток (нарича се виремия) и бог знае къде ще се спрат: в белите дробове (бронхопневмония), в гръкляна и трахеята (ларинготрахеит), а в ушите (отит).

Отитът в този случай е катарален, остър, но към 4-ия- 5-ия ден се прибавя бактериална инфекция от носоглътката и се развива остър гноен среден отит. Най-тежките форми на остър отит са некротичните (скарлатина и грип), но благодарение на антибиотиците тези форми не се срещат. Хроничният среден отит може да се развие след неизлекуван остър, но може да има самостоятелна проява. Обикновено лечението при него е операция. Микробиологичното изследване най-често е безполезно.

Антибиотичното лечение е спомагателно, защото заболяването има други правила на развитие, които са различни от острия среден отит. Подострият среден отит най-често се нарича серозен и се развива в алергични деца. Лечението е продължително с противоалергични средства (2-3 месеца) и при повечето деца има ефект.

В около 20% от заболелите се налага операция на третата 1 сливица и поставяне на вентилационни тръбички на тъпанчетата. Възпалението на вътрешното ухо (лабиринтит) изисква спешно болнично лечение в специализирана клиника, защото само няколко дни го делят от менингит и често смъртен изход.

Външният отит е силно болезнен и се развива в ушния канал. Това е цирейче от стафилококи (ограничена форма) и от други бактерии (дифузна форма). Той не застрашава сериозно здравето и живота, но често е първа проява на неразпознат захарен диабет.

Проф. Георги Едрев

Свързани теми:

Може ли при фарингит да бъде засегнато и ухото?

Болно гърло може да промени захапката при децата

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 5    Средно: 3.4/5]
Вярно ли е, че има различни видове отит? беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *