петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниСветовнопризнати УНГ специалисти оперират в Пловдив

Световнопризнати УНГ специалисти оперират в Пловдив

Курс по функционална ендоназална синус хирургия и ринопластика с демонстрации на живо ще се проведе в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив на 11 и 12 юли. Специализираното оперативно обучение ще се реализира в новия Интегрален център за хирургично лечение на заболявания в областта на главата и шията на лечебното заведение.

Проявата е с международно участие и е инициирана от Българското ринологично сдружение (БРС). Хонорувани гост-лектори и хирурзи от чужбина ще бъдат изтъкнатите оториноларинголози: проф. д-р Волфганг Пирсиг от Улм, Германия, проф. д-р Марко Каверсачио от Берн, Швейцария, проф. д-р Янис Констадинидис от Солун, Гърция, проф. д-р Бенедикт Фолц от Германия, проф. д-р Томислав Баудоин от Загреб, Хърватия, проф. д-р Бернхард Шик, Саарланд, Германия и доц. д-р Петер Томазик от Грац, Австрия. Това съобщи проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на лечебното заведение и зам.-председател на БРС.

Курсът е посветен на идентифициране на анатомията и основните оперативни техники с помощта на функционалната ендоназална синус хурургия. Участниците ще се запознаят с лечението на хроничен риносинуит, неговите усложнения и случаите на налична патология в основата на черепа. В лекционните и демонстрационни панели ще се акцентира върху прилагането на техники за безопасна ендоскопска синуназална хирургия, както и на работата с навигационна система по време на различни видове оперативни техники на глава.

Програмата включва също така и проблеми на анатомията на носа и носните хрущяли, функциите на носната лигавица, основни оперативни правила и техники за съвършената ринопластика, включително и при деца. Ще бъде демонстрирано съвременното приложение на балонната синуспласика.

Университетска болница „Свети Георги“ е избрана за домакин заради иновативната апаратура на интегралния център, обясни доц. Вичева. Към настоящия момент в България няма инсталирана и работеща подобна система. Тя включва два основни компонента: О-рамо и хирургична навигация и позволява въвеждането на нови методи за лечение и диагностика, каквито в момента не е възможно да се прилагат с наличните обикновени флуороскопски апарати. За по-доброто провеждане на курса и благодарение на немска компания за инструментариум, ще има множество съвременни инструменти и ендоскопски оптики, които пристигат специално за осъществяване на операциите на живо.

Центърът бе изграден след спечелен от болницата проект по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007 – 2013″ на стйност 2,8 млн. лева. Безвъзмездното финансиране е 50%, а новият високотехнологичен комплекс ще осигурява компютърно навигирана хирургия в реално време.

В новия център ще се извършват ендоскопски и ендоназални операции на хипофизата, ендоскопски операции на базата на черепа, миниинвазивни операции на гръбначния стълб, таза и големите кости, както и корекции на малоформации при деца и възрастни, подчертаха от пловдивската университетска болница.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -