петък, 2 юни, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВярно ли е, че има различни видове отит?

Вярно ли е, че има различни видове отит?

Отитът е възпаление на ухото, но той може да бъде различни видове. Възпалението на външното ухо е външен отит, на средното – среден отит, а на вътрешното – лабиринтит. Според начина на протичане – до 3 седмици става въпрос за остър отит, до 3 месеца – за подостър, а на 3 месеца – за хроничен отит.

Според вида на възпаление има катарален, гноен и некротичен отит. Дотук би трябвало да се изясни, че едва ли посочването на определен причинител е точен отговор. Най-общо причинителите са вируси, бактерии или гъбички. Когато респираторните вируси нахлуят в носа или носоглътката, умъртвяват повърхностните епителни клетки, попадат в кръвния ток (нарича се виремия) и бог знае къде ще се спрат: в белите дробове (бронхопневмония), в гръкляна и трахеята (ларинготрахеит), а в ушите (отит).

Отитът в този случай е катарален, остър, но към 4-ия- 5-ия ден се прибавя бактериална инфекция от носоглътката и се развива остър гноен среден отит. Най-тежките форми на остър отит са некротичните (скарлатина и грип), но благодарение на антибиотиците тези форми не се срещат. Хроничният среден отит може да се развие след неизлекуван остър, но може да има самостоятелна проява. Обикновено лечението при него е операция. Микробиологичното изследване най-често е безполезно.

Антибиотичното лечение е спомагателно, защото заболяването има други правила на развитие, които са различни от острия среден отит. Подострият среден отит най-често се нарича серозен и се развива в алергични деца. Лечението е продължително с противоалергични средства (2-3 месеца) и при повечето деца има ефект.

В около 20% от заболелите се налага операция на третата 1 сливица и поставяне на вентилационни тръбички на тъпанчетата. Възпалението на вътрешното ухо (лабиринтит) изисква спешно болнично лечение в специализирана клиника, защото само няколко дни го делят от менингит и често смъртен изход.

Външният отит е силно болезнен и се развива в ушния канал. Това е цирейче от стафилококи (ограничена форма) и от други бактерии (дифузна форма). Той не застрашава сериозно здравето и живота, но често е първа проява на неразпознат захарен диабет.

Проф. Георги Едрев

Свързани теми:

Може ли при фарингит да бъде засегнато и ухото?

Болно гърло може да промени захапката при децата

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -