петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЗаплашва ли ни болест се вижда по... ушната кал

Заплашва ли ни болест се вижда по… ушната кал

Ушната кал носи ценна генетична информация, по нея може да се разбере включително дали сме застрашени от определени заболявания, твърдят учени от центъра „Монел“ във Филаделфия. Тя е смес от пот и секрет от мастните жлези. Ушната кал задържа попадналите в ушната мида прах, бактерии и власинки, без да им дава възможност да навлязат навътре. Също така предпазва от навлизане на вода, пише Medical News Today.

Вариации в гена ABCC11 отговарят за това каква ще бъде ушната кал – по-суха или по-влажна. Същият ген определя и индивидуалната миризма под мишниците. Това телесно „ухание“ също съдържа богатство от информация, включително за пола, сексуалната ориентация и здравословното състояние. Сега се оказва обаче, че ушната кал също може да даде тази информация.

Експертите проверили дали по характерните особености на ушната кал може да се определят особеностите на всяка етническа група. Събрали проби от 16 доброволци (8 души с европейски произход и 8 от Източна Азия). Ароматните молекули в тях могат да бъдат изследвани чрез специален метод на газова хроматография. Учените идентифицирали 12 различни летливи съединения в пробите. Концентрацията им варира в широки граници по етнически признак. Например, при европейците се наблюдава повишена концентрация на 11 съединения. При азиатците, подобно на американските индианци, концентрацията на тези съединения е по-ниска, както и естествената миризма под мишниците е по-слаба.

По принцип по ушната кал е възможно да се диагностицират сериозни метаболитни нарушения – лейциноза и алкаптнурия, дори преди те да станат откриваеми по изследвания на кръвта или урината. Впрочем генът ABCC11 също е свързано с рака на гърдата. Според японски учени пък по ушната кал и миризмата на мишниците може да се предскаже кои жени с този ген са заплашени от рак на гърдата.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -