четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаРанното прохождане на децата води до болки в коленете

Ранното прохождане на децата води до болки в коленете

Много пациенти се оплакват от болки в коленете, особено при изкачване и слизане по стълби, при клякане и при изправяне. Явлението добива масов характер в съвременното българско общество заради модата децата да прохождат преди да са навършили една годинка, заяви известният ортопед д-р Янаки Янакиев от болница „Медлайн“.

Не гонартроза, а увреждане между капачката и хрущяла на бедрото

студени крака„Отива пациентът при личния лекар, правят му снимки и му слагат диагноза „гонартроза„. Дават му хапчета, болките отминават, но после пак се появяват. Така си кретат хората“, описа одисеята на болните завеждащият на ортопедичното отделение. Според него в повечето случаи обаче не става дума за гонартроза, а за артроза между бедрената и подбедрената кост – увреждане между капачката и хрущяла на бедрото.

То се установява по категоричен начин, когато лекарят направи на болния теста на Кларк. Диагнозата се потвърждава и след изследване с апаратура – ехограф или ядрено-магнитен резонанс. Тогава се вижда, че капачката се трие с бедрото, защото е изместена встрани, по-често навън, но понякога и навътре. 70 процента от нарочените, че имат гонартроза, на практика имат проблем с капачката.

Риск от изкривяване на краката при децата

Причините са много, но в последно време най-честата е модната тенденция децата да прохождат рано-преди на навършат една година, заяви д-р Янакиев. Майките и бабите карат малчуганите да ходят още в седмия-осмия месец, само за да се похвалят в градинката колко бързо се развива детето.

Има надпревара между родителите, а се пренебрегва нормата – че децата трябва да прохождат на година и повече, изтъкна ортопедът. Така ранното прохождане се превръща в заплаха за здравето по-късно. Краката на малчуганите се изкривяват под формата на буквите Х или О.

Действително в повечето случаи те се изправят до 5-6-годишна възраст, но дори и тогава капачката на коляното си остава във вътрешната или външната част на крака. Това води да изхабяване на хрущяла, който е много плътен и понякога издържа до навършване на 30-35 години, но не са редки случаите, когато болката започва и след 25 г. Ако деформацията е по-силно изразена, болките могат да започнат и в пуберитета.

Болките са причинени от механичен проблем

Усеща се като прищракване в коляното характерно при клякане, изправяне, слизане по стълби, работа в седнало положение, дълго пътуване в автобус, защото краката са свити. Болките са причинени от механичен проблем, който не може да бъде решен с медикаменти. Няма как с хапчета да преместим капачката, каза д-р Янакиев и добави, че в този случай физиотерапията и ребалитацията също не помагат.

Единственият начн да се реши проблемът е да се центрира отново капачката на физиологичното й място – в жлеба. „Това нещо се правеше преди с доста сериозни и тежки операции, които включваха прерязване на констна структура под коляното с цел да се се повдигне капачката нагоре. Но от известно време в Англия бе създадена нова операция, при която за 10 минути с един малък разрез отстрани се отпускат т. нар. панделки, които придържат капачката в изместено състояние“, обясни завеждащият.

След интевренцията пациентът да се изправи моментално и да ходи. Не се използват патерици бастуни, шини и протези. Няма гипсове, проходилки и шини. Няма възстановителен период. Операцията се прави с местна анестезия на самото коляно. Разрезът е малък – 1-2 сантиметра, който на дамите се зашива козметично, за да не се притесняват. При повечето пациенти това води до пълно премахване на болките, а при други – до значителното им намаляване. От началото на годината в болница „Медлайн“ са направени операции на повече от 20 пациенти. И всички те са постигнали отличен ефект – нямат оплаквания и болки.

Ирена Георгиева

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -