вторник, 3 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниВъздухът на улицата е опасен за бременните като цигарите

Въздухът на улицата е опасен за бременните като цигарите

Въздухът на улицата е опасен за бременните колкото и цигареният дим, съобщават от Университета на Флорида. Учените от САЩ подчертават, че мръсният въздух може да провокира у бъдещите майки прееклампсия – патологично повишаване на кръвното, което може да застраши живота на бебето.

Най-опасните замърсители според учените са въглеродният окис и серният диоксид. Газовете, замърсяващи въздуха, могат да реагира един с друг. Например електрическите централи и промишлените предприятия изхвърлят серен диоксид във въздуха. Въглеродният оксид попада там от автомобилните газове.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Преждевременното раждане – заради бактерии
Пренаталният опит слага отпечатък на целия съзнателен живот
Мръсният въздух по-опасен за здравето дори от кръвното и цигарите

Развитието на плода е изключително чувствително към влиянието на околната среда. Тя обаче засяга и самата бременна. Експерти проверили данни за раждаемостта в Джаксънвил през 2004-2005 г., като ги сравнили с информация за състоянието на околната среда. Били разгледани данни на повече от 22 000 бременни. 4,7 % от тях са развили хипертония. Изводите са, че излагането на замърсители в първите два триместъра увеличава риска от аномалии.

Учените обаче не могат да назоват коя точно седмица от бременността е най-рискова от гледна точка на контактите със замърсители – тези в началото или в края. Повишената концентрация на вредни вещества може да увеличи риска от преждевременно раждане или появата на бебе с ниско тегло.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -