Как се лекува спукано тъпанче?

PRINT
главоболие мигрена депресия

Тъпанчевата мембрана е на границата между външния слухов проход и тъпанчевата кухина. Тя може да се спука от травма (най-често шамар). В резултат на увеличеното въздушно налягане от дланта тъпанчето се разкъсва в областта на най-силното въздействие и се получава травматична руптура. Ако в детската възраст е бил налице серозен среден отит, той изтънява даден участък и в него настъпва руптурата.

Мирингопластика е хирургическото затваряне на тъпанчето

Медицинското наименование на тъпанчето е миринкс (от гръцки) и хирургичното затваряне на травматичната перфорация се нарича мирингопластика. Направена от опитен хирург, тя е успешна при почти 100% от пациентите. Има различни методики, но основното е ръбовете на дупката да се допрат един в друг, че тъпанчето отново да прорасне. При различните форми на хроничен среден отит се оформят различни перфорации: тотална (няма тъпанче), субтотална (има малки остатъци от тъпанче), централна (най-често с бъбрековидна форма), крайстенна (освен част от тъпанчето може да е разрушена и костната рамка).

Кога при гноен отит се налага пробиване на тъпанчето?

Тимпанопластика – успехът зависи от степента на увреждане

Тук трябва да се подчертае, че пробитото тъпанче не е най-големият проблем при хроничен среден отит. Почти винаги са увредени слуховите костици (чукче, наковалня и стреме) и успешното затваряне на пробитото тъпанче не допринася за подобрение на слуха. В трети случаи възпалението е проникнало и към вътрешното ухо е тогава операцията става много по-трудна.

Медицинското наименование на тъпанчевата кухина е тимпанум (от латински), затова под тимпанопластика трябва да се разбира операция, при която се възстановява тъпанчевата кухина или като първообраза, или се изгражда качествено друга конфигурация, която прави ухото здраво и осигурява даден слух. От само себе си се разбира, че в това изграждане се прави и пластика на тъпанче.

По сборни статистики успехът при тази операция е в около 60% от оперираните. Тимпанопластиката може да доведе до подобрение на слуха, но може и да го влоши от оперативната травма или да остане без промяна. В тези случаи след оздравяване на ухото (премахване на възпалението) за подобряване на слуха се използват слухови апарати.

Болката в ухото – симптом при много заболявания

Проф. Георги Едрев

 

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

[Общо: 80    Средно: 3.2/5]
Как се лекува спукано тъпанче? беше последно модифицирана от: юни 28th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *