петък, 12 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак се лекува спукано тъпанче?

Как се лекува спукано тъпанче?

Тъпанчевата мембрана е на границата между външния слухов проход и тъпанчевата кухина. Тя може да се спука от травма (най-често шамар). В резултат на увеличеното въздушно налягане от дланта тъпанчето се разкъсва в областта на най-силното въздействие и се получава травматична руптура. Ако в детската възраст е бил налице серозен среден отит, той изтънява даден участък и в него настъпва руптурата.

Мирингопластика е хирургическото затваряне на тъпанчето

Медицинското наименование на тъпанчето е миринкс (от гръцки) и хирургичното затваряне на травматичната перфорация се нарича мирингопластика. Направена от опитен хирург, тя е успешна при почти 100% от пациентите. Има различни методики, но основното е ръбовете на дупката да се допрат един в друг, че тъпанчето отново да прорасне. При различните форми на хроничен среден отит се оформят различни перфорации: тотална (няма тъпанче), субтотална (има малки остатъци от тъпанче), централна (най-често с бъбрековидна форма), крайстенна (освен част от тъпанчето може да е разрушена и костната рамка).

Кога при гноен отит се налага пробиване на тъпанчето?

Тимпанопластика – успехът зависи от степента на увреждане

Тук трябва да се подчертае, че пробитото тъпанче не е най-големият проблем при хроничен среден отит. Почти винаги са увредени слуховите костици (чукче, наковалня и стреме) и успешното затваряне на пробитото тъпанче не допринася за подобрение на слуха. В трети случаи възпалението е проникнало и към вътрешното ухо е тогава операцията става много по-трудна.

Медицинското наименование на тъпанчевата кухина е тимпанум (от латински), затова под тимпанопластика трябва да се разбира операция, при която се възстановява тъпанчевата кухина или като първообраза, или се изгражда качествено друга конфигурация, която прави ухото здраво и осигурява даден слух. От само себе си се разбира, че в това изграждане се прави и пластика на тъпанче.

По сборни статистики успехът при тази операция е в около 60% от оперираните. Тимпанопластиката може да доведе до подобрение на слуха, но може и да го влоши от оперативната травма или да остане без промяна. В тези случаи след оздравяване на ухото (премахване на възпалението) за подобряване на слуха се използват слухови апарати.

Болката в ухото – симптом при много заболявания

Проф. Георги Едрев

 

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -