петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеХранене при язва и гастрит

Хранене при язва и гастрит

Храненето при гастрит и язва изисква специално внимание. Традиционно препоръчваните диети съдържат бял хляб, ориз, варени картофи, варено и печено пиле и никакви сурови плодове и зеленчуци. Ако се приемат такива, да бъдат добре термично обработени. Моят съвет е те да са под формата на сокове, за да има наистина полза.

Плодовете и зеленчуците съдържат ензими, които са термолабилни и при нагряване над 60 градуса се денатурират (пресичат се като яйце в гореща супа). И това, което можем да получим нормално с храната, купуваме от аптеката (напримир Trizim, Mezym forte и пр. готови ензими). Утвърдена от учените препоръка е всеки ден да се приемат по 200 г плодове, 200 г зеленчуци и 50 г листни зеленчуци, и то в пресен вид първо заради ензимите.

Второ – за да си набавим минерали и микроелементи в йонизиран, водоразтворим и наистина усвоим за организма вид, трето, за запазване на фините енергии, които са също термолабилни (като тези на АТФ например и др. макроергични съединения) и не на последно място, за да не се създават условия за утайки, респективно задръствания.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Сок от сурови картофи успокоява язвата
Може ли хеликобактер пилори да доведе до рак?
Защо усещам тежест в стомаха?

Ако страдате от язва, гастрит или колит във фаза на обостряне, този стандарт (около 1/2 кг пресни плодове и зеленчуци дневно) остава, но тогава плодовете и зеленчуците ще се приемат под формата на сокове. Който не вярва, може и сам да се убеди, като започне с по-малки количества и постепенно достигне оптималните.

Тогава хората с учудване ще забележат, че картофеният сок е с великолепно противокиселинно действие, но варените или готвени картофи могат да причиняват киселини. И че салатите не причиняват стомашните болки и киселини, ако се спазват останалите правила за разделно хранене.

Ако трябва да обобщим казаното дотук, гастритът е зачервена, оточна и болезнена лигавица, а може да бъде и обратното – тя да е изтънена и да не секретира солна киселина и ензими. Проблемът е, че различните форми еволюират от една в друга и доста често преминават в ново качество – например язвената болест, съответно с понижена или повишена киселинност. Сценарият продължава развитието си и към долните етажи от храносмилателния тракт – панкреас, жлъчно-чернодробна система, тънки и дебели черва.

Пийте сок от цвекло и морков

Добре е да се проведе и профилактично-лечебен курс с пиене на прясно изцедени сокове поне в продължение на един месец. Много добра е комбинацията от морковен сок и сок от червено цвекло. Каротинът на морковите ускорява възстановяването на увредената лигавица, а този ефект многократно се засилва от сока от червено цвекло. То съдържа витамин U (противоязвен – от улцерус).

За начало да се започва с по-малка доза – 50-70 г, защото поради бурния прочистващ ефект от натрупани токсини в тъканите нерядко се наблюдават реакции на автоинтоксикация – гадене, световъртежи, дискомфорт.

Към 100 мл прясно изцеден сок от моркови да се добавят по 20-30 мл сок от червено цвекло. Задължително денят да започва с чаша сок, приготвен по тази рецепта, и преди лягане да се изпива още една чаша сок.
Допълнителни ползи – морковите са отличен източник на калций и помагат за предпазване от остеопороза.

Освен това каротинът, който получаваме от морковите, увеличава имуноглобулините тип А, отговорни за местната устойчивост на лигавиците. Това означава, че при контакт с вируси и бактерии имунната система има шанс да спре нападението още на предната линия. Сокът от червено цвекло е много ефективно средство при анемии.

Д-р Атанас Михайлов

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -