Може ли хеликобактер пилори да доведе до рак?

PRINT
депресия аспергер аутизъм

В България 70 до 85% от населението са носители на бактерията хеликобактер пилори. В това отношение сме сред най-засегнатите в Европа. Бактерията причинява страдания като гастрит, язва и дори рак.  Застрашени от тумори на стомаха са само заразените с особено патогенни щамове, казва проф. Константин Чернев, гастроентеролог.

Всички хора, които са носители на хеликобактер пилори, имат лека форма на гастрит, като много от тях нямат никакви оплаквания. Около 10% от инфектираните са с опасните щамове. Ракът на стомаха е последица от инфекцията плюс генетично предразположение.

При 70% от рака на стомаха има връзка с хеликобактер пилори

Напоследък имаме доста млади пациенти с диагноза дифузен рак, при който бе доказана фамилната обремененост, казва професорът. Това са около 10% от всички случаи, докато при 65-70% ракът има връзка с хеликобактер пилори. Например мъж на 33 г. дошъл на преглед заради оплаквания и се оказал с язвен тип рак. Той получи диагнозата сравнително рано, опериран е и хистологичният резултат показва липса на метастази, обяснява гастроентерологът. Прогнозата в този случай е добра, доста са оздравелите пациенти – с преживяемост над 5 г.

Много е важно на каква възраст се появява инфекцията. В страни като България това става много рано – още в юношеството. Вследствие язвената болест и ракът на стомаха се развиват с 20 г. по-рано, отколкото в Западна Европа и САЩ.

Язвената болест у нас засяга младите хора, докато на Запад тя е проблем на зрялата възраст, а ракът на стомаха е болест на 60-70-годишните, казва проф. Чернев. Ключът към преодоляването на този проблем е да се подобри качеството на живота. Площта на жилището определя честотата на инфекцията – ако семейство с 2 деца разполага с 1-стаен апартамент, тесните контакти предполагат много по-ранно заразяване. Ако 2-те деца имат отделни стаи и не са постоянно заедно, вероятността поне едното да избегне инфекцията нараства сериозно.

Хеликобактер пилори се предава по орален път

Това значи при целувки, хранене и пиене от общи съдове Добре е майките да се изследват за хеликобактер, за да не го предават на децата. Правилното лечение има ключова роля за успешното премахване на бактерията. В началото на 90-те години комбинацията от един антибиотик и инхибитор на протонната помпа (така се наричат лекарствата за блокиране на стомашната киселинност) даваше резултат в над 90%, но с времето се появи резистентност, казва проф. Чернев.

Затова експертната европейска комисия от 2 г. е въвела нова схема, при която лечението е 2 пъти по 5 дни последователно. В първите 5 дни се прилага един антибиотик, а след това се дават други два.

СНИМКА: ТК

[Общо: 10    Средно: 3.3/5]
Може ли хеликобактер пилори да доведе до рак? беше последно модифицирана от: август 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *