четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМоже ли хеликобактер пилори да доведе до рак?

Може ли хеликобактер пилори да доведе до рак?

В България 70 до 85% от населението са носители на бактерията хеликобактер пилори. В това отношение сме сред най-засегнатите в Европа. Бактерията причинява страдания като гастрит, язва и дори рак.  Застрашени от тумори на стомаха са само заразените с особено патогенни щамове, казва проф. Константин Чернев, гастроентеролог.

Всички хора, които са носители на хеликобактер пилори, имат лека форма на гастрит, като много от тях нямат никакви оплаквания. Около 10% от инфектираните са с опасните щамове. Ракът на стомаха е последица от инфекцията плюс генетично предразположение.

При 70% от рака на стомаха има връзка с хеликобактер пилори

Напоследък имаме доста млади пациенти с диагноза дифузен рак, при който бе доказана фамилната обремененост, казва професорът. Това са около 10% от всички случаи, докато при 65-70% ракът има връзка с хеликобактер пилори. Например мъж на 33 г. дошъл на преглед заради оплаквания и се оказал с язвен тип рак. Той получи диагнозата сравнително рано, опериран е и хистологичният резултат показва липса на метастази, обяснява гастроентерологът. Прогнозата в този случай е добра, доста са оздравелите пациенти – с преживяемост над 5 г.

Много е важно на каква възраст се появява инфекцията. В страни като България това става много рано – още в юношеството. Вследствие язвената болест и ракът на стомаха се развиват с 20 г. по-рано, отколкото в Западна Европа и САЩ.

Язвената болест у нас засяга младите хора, докато на Запад тя е проблем на зрялата възраст, а ракът на стомаха е болест на 60-70-годишните, казва проф. Чернев. Ключът към преодоляването на този проблем е да се подобри качеството на живота. Площта на жилището определя честотата на инфекцията – ако семейство с 2 деца разполага с 1-стаен апартамент, тесните контакти предполагат много по-ранно заразяване. Ако 2-те деца имат отделни стаи и не са постоянно заедно, вероятността поне едното да избегне инфекцията нараства сериозно.

Хеликобактер пилори се предава по орален път

Това значи при целувки, хранене и пиене от общи съдове Добре е майките да се изследват за хеликобактер, за да не го предават на децата. Правилното лечение има ключова роля за успешното премахване на бактерията. В началото на 90-те години комбинацията от един антибиотик и инхибитор на протонната помпа (така се наричат лекарствата за блокиране на стомашната киселинност) даваше резултат в над 90%, но с времето се появи резистентност, казва проф. Чернев.

Затова експертната европейска комисия от 2 г. е въвела нова схема, при която лечението е 2 пъти по 5 дни последователно. В първите 5 дни се прилага един антибиотик, а след това се дават други два.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -