събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПристъпите при множествена склероза зависят от имунната система

Пристъпите при множествена склероза зависят от имунната система

Множествената склероза (МС) е многолика и може да се изяви по много различни начини. Първоначалните симптоми са краткотрайни, могат да изчезнат дори след 24 часа и докато пациентът се колебае дали да отиде на лекар, оплакванията изчезват. Затова при тези първи симптоми хората много рядко се консултират със специалист, обяснява неврологът проф. д-р Иван Миланов, изпълнителен директор на специализираната болница „Св. Наум“ в София. След време идва вторият пристъп, при който симптомите се задържат малко по-дълго и едва тогава повечето хора осъзнават, че трябва да потърсят лекар.

Първите най-често срещани оплаквания може да са промени в зрението – стесняване на периметъра, тъмни петна, не е изключено да се стигне дори до ослепяване с едното око. Друг вид симптоми са изтръпване на крайниците, преходна слабост. С времето те могат да се променят. И понеже в началото има възстановяване, пациентите невинаги им обръщат внимание. Важно е да се знае, че тези симптоми не са безобидни и е добре да се консултират с невролог. Той трябва да назначи магнитно-резонансна томография, с която се поставя най-ранната диагноза дори при пациенти, отишли по друг повод.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Треперене и зрителни нарушения издават множествената склероза
Доказаха, че солта обърква имунната система
ЮНИ: Вируси могат да отключат множествена склероза
9 лесни теста, за да проверим здравето у дома

Всеки пристъп оставя по нещо увредено – получават се плаки (петна) в мозъка, при които се нарушава миелиновата обвивка. Когато започне да се възстановява, на увредените места се получава нещо като склероза на неврологичната тъкан. И колкото повече са пристъпите, до толкова по-тежка инвалидност ще достигне пациентът в някой период от живота си, казва ученият. Като се изключи лечението, разликата в периодичността на пристъпите зависи от имунната система на болните. Има и по-тежки случаи – с първична или вторична прогресираща форма, при които и без пристъпи състоянието се влошава бавно и постепенно. Те са с най-лоша прогноза, въпреки че по принцип е трудно да се правят прогнози и те обикновено не са верни. Крайната цел е да се ограничат пристъпите и на това се базира цялото лечение.

МС е автоимунно заболяване, при което по неизвестни причини се нарушава толерансът на имунната система към собствената нервна система – започва да възприема миелина в мозъка като чуждо тяло и го атакува с петънца на демиелинизация. Но какво отключва този процес, не е ясно. Има значение географската ширина. Най-често боледуват северните нации, по-рядко – тези, които живеят в южните зони. Рядко боледуват и хората с много тъмна кожа, включително и ромите у нас, според изследване на проф. Миланов. Напоследък се лансира теория, свързана с недостиг на витамин D, но според невролога по-вероятно става дума за комплекс от фактори. Заболяването може да започне от детска възраст, но най-често се проявява около 20-30 години, макар че не са изключени и случаи на диагностирани 40-50-годишни пациенти. В България болните с МС са около 5000, като на година се регистрират по 80 нови.

„Постоянно се създават медикаменти, но за съжаление, медицината не разполага с лекарство, което 100% да решава проблема. Около 30-40% от пристъпите могат да бъдат потиснати, като към всеки пациент се подхожда индивидуално – категоричен е професорът. – От март т. г. за първи път у нас при някои пациенти се прилага и таблетна форма на лечение, която е облекчение за тях, тъй като хапчето се приема веднъж дневно. Все още е трудно да се говори за него, защото основният проблем при тези медикаменти, които „бъркат“ в имунната система, са страничните ефекти, които понякога се виждат след 2-3 г. Преди време имаше лекарство, от което починаха пациенти. Причината беше, че то силно потискаше имунната система и хората се разболяха от други латентни инфекции. Когато се въздейства върху имунната система, за да се оправи едно нещо, се уврежда друго. Затова се въздържам да говоря за това лекарство, докато не се убедя, че то е напълно безопасно. Досега използваните медикаменти потискаха определени компоненти от имунната система, докато за таблетната форма още не е ясно какво потиска. Обикновено лечението на пациентите с МС продължава до края на живота им.“

Не може да се предскаже дали ще настъпи инвалидизация

За пациентите с МС е важно да избягват преохлаждане и презагряване, съветва неврологът. Не се препоръчват сауна, турска баня, прекалено излагане на слънце, планински преходи и зимни спортове заради риска да се простудят. За тях е препоръчително да поддържат живот в среден температурен диапазон. Препоръчва се и да не се преуморяват физически, да избягват животинските продукти.

Свързани публикации

1 коментар

  1. За разлика от други заболявания на нервната система, характерни за възрастните, множествена склероза се появява при хора на възраст от 15 до 40 години.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -