сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеТреперене и зрителни нарушения издават множествената склероза

Треперене и зрителни нарушения издават множествената склероза

Множествената склероза е автоимунно заболяване, което се характеризира с пръснато множествено засягане предимно на бялото вещество на главния и гръбначния мозък. Огнищата на увреждане, т.нар. плаки на демиелинизация, с течение на времето се уплътняват („склерозират“) – оттук и името на заболяването. Имунната система на организма разрушава миелина, който обгръща нервните влакна и позволява бързо провеждане на нервните импулси. Според засягането на нервните влакна първите симптоми на множествена склероза може да са треперене или зрителни нарушения.

Как започва множествената склероза

В резултат на демиелинизацията се нарушават редица функции на нервната система – двигателна активност, ходене, говорене, равновесие, координация и точност, на движенията, усещания, зрение, памет, емоции и др. Типичните случаи протичат през първите години с пристъпи и ремисии. С течение на времето възстановяването е все по-непълно и след години се стига до значителна инвалидизация в част от случаите. Честотата на заболяването е най-висока сред европеидната раса. Тя е много ниска в азиатските и африканските страни и някои етнически групи като ескимоси, индианци, европейски цигани.

Началото на болестта е в ранната зряла възраст, но се среща и в детска и напреднала възраст. От множествена склероза жените боледуват два-три пъти по-често. Симптомите при множествена склероза са многообразни при развитите форми на заболяването. Зависят от засягането на различни части на главния мозък, малкия мозък, мозъчния ствол, зрителните нерви и гръбначния мозък.

Първи симптоми на заболяването

При първите пристъпи симптомите обаче може да са проява само от едно огнище на увреда – т.нар. клинично изолиран синдром. В тези случаи поставянето на диагнозата е по-трудно и е необходимо изключване и на други заболявания с подобни прояви. Първите симптоми невинаги са характерни, те обикновено са преходни и често пациентите не се обръщат към лекаря. Едва при следващ пристъп и при внимателно интервю с пациента се уточняват тези първи прояви.

Най-честите начални симптоми са промени в усещанията като изтръпване, чувство на студенина или топлина, намалена осезаемост, болезнени и неприятни усещания в ръцете, краката или лицето. Около 1/3 от пациентите усещат изтръпване, подобно на“ протичащ електричен ток, разпространяващ се по гърба надолу към крайниците при навеждане на главата напред. По-рядко се наблюдават пристъп на болка и повишена чувствителност на кожата в областта на лицето, приличащи на тригеминална невралгия.

Засягането на двигателните функции води до намаление на мускулната сила, до повишение на мускулния тонус и до нарушение на равновесието и координацията. Намаление на мускулната сила в началото по-често в долните крайници води до затруднение в походката, обикновено с единия крак. В други случаи мускулната слабост обхваща и горните крайници.

Форми на множествената склероза

Много рядко мускулната слабост се наблюдава в мимическите мускули, което води до изкривяване на лицето. С напредването на заболяването слабостта в крайниците прогресира, добавя се и т.нар. мускулна еластичност (вкочаненост, скованост) и с течение на времето се стига до различна степен на инвалидизация – така към 10-ата година 1/3 от пациентите се нуждаят от едностранна помощ при ходене, а при прогресивната форма на заболяването 1/2 от пациентите към 5-а година достигат тази степен на ограничена подвижност. Двигателните функции се влошават и поради нарушението на равновесието и на координацията (точността) на движенията. Типични симптоми на множествената склероза са нестабилност, залитане при стоеж и при ходене, замаяност, световъртеж, неточност и треперене при целенасочени движенията с ръцете, недобро артикулиране при говорене. В резултат се нарушава ежедневното функциониране като ходене, хранене, писане, говорене, обличане и др.

Има форми на заболяването, при които треперенето е водещ симптом

Зрителните нарушения често са начален симптом и поне 50% от болните са прекарали неврит (възпаление) на зрителния нерв. Засягането му се проявява с намаление на зрението особено на цветното зрение в едното око или в част от зрителното поле. Зрителните нарушения се предшестват или съпровождат от болка при движение на засегнатото око. След прекаран неврит на зрителния нерв 30% от пациентите в следващите години развиват множествена склероза.

Други нарушения са двойно виждане, нарушение на координираното насочване на погледа с изоставане на едното око и с неволно трептене на другото. Нарушава се и дейността тазовите резервоари, като уриниране, дефекация и сексуални функции. Тези смущения оказват влияние върху хигиенните навици и социалното функциониране. Наблюдава се увеличена честота и неотложност при уриниране, затруднения при започването, изпускане, усещане на незавършеност и задръжка на урина с опасност от вторични инфекции.

При мъжете много чести са еректилната дисфункция и нарушения в еякулацията

Настъпват нарушения и в емоциите с развитие на депресия, емоционална нестабилност, лесна уморяемост. Нарушават се и познавателните функции със засягане на краткосрочната памет, дефицит на вниманието. Тези прояви се влошават и от стреса, загубата на работа, неспособността за шофиране, ограниченията в социалния живот и трудовата активност.

Множествената склероза е трудна за диагностициране в началото поради разнообразието и преходността на симптомите и приликата с други заболявания. За улесняване на диагностицирането са създадени критерии за сигурност на диагнозата. Те изискват наличие на определени клинични симптоми на множествена склероза. Също така трябва да се открият типични демиелинизиращи плаки при ядрено-магнитна томография, изследване на ликвора (гръбначномозъчната течност) и на провеждането на нервните импулси (предизвикани потенциали).

Доц. д-р Олга Григорова, Клиника по нервни болести в УМБАЛ „Александровска“

Свързани теми: Доказаха, че солта обърква имунната система

Лекарство за рак помага и при множествена склероза

Лекият световъртеж може да е със сериозни последици – тумор или инсулт

Вируси могат да отключат множествена склероза

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -