вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЛекарство за рак помага и при множествена склероза

Лекарство за рак помага и при множествена склероза

Препарат, използван за лечението на левкемия, се оказан ефективно средство и при множествена склероза, съобщи Би Би Си, като се позова на изследване в университета на Кеймбридж. Става дума за алемтузумаб на американската компания „Джензайм“. Противораковият препарат успявал да „презареди“ имунната система. Ако неговата ефективност при множествена склероза се докаже, цената му най-вероятно ще се повиши, пише Би Би Си.

При левкемията този медикамент контролира прекомерното производство на бели кръвни клетки. При хората с множествена склероза пък той напълно премахвал имунните клетки, заставяйки по този начин имунната система да заработи отново на чисто. Новият имунитет  вече не атакувал нервите.

В хода на клиничното изпитване учените сравнили ефективността на алемтузумаб с интерферон -бета 1а. В единия случай пациентите получили препарата веднага след поставяне на диагнозата, а в другия – едва след като другите давани по стандарт медикаменти показали, че не действат. Накрая се оказало, че алемтузумаб предотвратява повторните симптоми с 50% по-голяма ефективност. Степента на нетрудоспособност била по-малка.

Въпреки добрият ефект лекарството има и странични ефекти, отбелязва д-р Аласдер Коулз. Някои от пациентите развивали имунни разстройства. След това, ако пристъпите и влошаването на симптомите зачестят, ако се развива прогресираща множествена склероза, медикаментът вече не помага.

В момента алемтузумаб вече е иззет от европейския и американския пазар. Причината е, че производителят се кани да го лицензира и като препарат за множествена склероза. Това ще направи лекарството по-скъпо и недостъпно за много болни, прогнозира Би Би Си. Засега не се оповестява дори ориентировъчна цена.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -