вторник, 28 март, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаПълничките живеели по-дълго и с по-малко стрес

Пълничките живеели по-дълго и с по-малко стрес

Дебелите живеят по-дълго и с по-малко стрес, стига да не страдат от тежко затлъстяване, пише в. „Билд“. От една страна, много лекари предупреждават, че пълните хора са по-уязвими за диабет и сърдечносъдови заболявания. От друга, техни колеги допълват, че повечкото килограми са начин да се преборим по-лесно със стреса. Някои медици говорят за „парадокс на теглото“.

За последното проучване Ахим Петерс от университета в Любек и Брус Макюън от университета „Рокфелер“ в Ню Йорк наблюдавали 20 студенти с нормално тегло и 20 с наднормено. Поканили ги на импровизиран тест за назначаване на работа, комбиниран с изпит по математика.

При слабите доброволци открили силно повишени нива на кортизола в кръвта. Пълните не се развълнували особено от теста, нивата на кортизола при тях останали нормални. Кортизолът е хормон, който се отделя в моменти на силно напрежение. Учените нямат обяснение защо пълните хора не отделят толкова кортизол колкото слабите.

Наднорменото тегло не е толкова опасно, колкото мислим, коментира пред в. „Зюддойче цайтунг“ Ингрид Мюлхойзер, експерт по здравни науки от университета в Хамбург. Тя признава, че при дебелите наистина има повишен риск от диабет и рак, но пък те разполагат и с повече резерви в организма, а също и повече LDL-холестерол, който неутрализира токсичните вещества, попаднали в организма. Защитният ефект може да идваи оттам, смята тя. През 2009 г. тя провела проучване, което доказва, че закръглените живеят по-дълго. Още през 1999 г. специалисти по бъбречни заболявания забелязали, че слабите, които са на хемодиализа, умират по-рано от другите. Подобна зависимост се наблюдавала също при тежки операции, отравяния на кръвта, рак инсулти и дори ревматизъм.

Най-дълго живеели хората с индекс на телесната маса 27. Това отговаря приблизително на 80 кг при височина от 170 см. Този индекс е начин за оценяване на теглото – дали то е в нормални граници, в наднормените или пък става дума за тежко затлъстяване. Формулата е проста – килограмите се делят на височината в метри на квадрат. Ето и пример при тегло 65 кг и височина 1,7 м: 65 / (1,70 x 1,70) = 65 / 2,89 = 22,49. Според лекари идеалният индекс за мъжете е между 20 и 25, а за жените – между 19 и 24. Ако загадката около „парадокса на теглото“ се разреши, тези стойности може да бъдат коригирани.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -