вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПризнаха млечните зъби за източник на стволови клетки

Признаха млечните зъби за източник на стволови клетки

Пулпата на млечните зъби се оказва ценен източник на стволови клетки, които могат да се използват за лечение на диабет, някои видове рак, инфаркт или болести на бъбреците, пише в. „Дейли мейл“. Британски медици обявиха програма, която предлага замразяването на млечни зъби по индивидуална поръчка вместо кръв от пъпната връв. Така по-късно те биха могли да се използват за терапия, ако детето се разболее.

7-годишната Беки Грахам от Южен Ланаркшир е една от участничките в програмата. Баща й е зъболекар, той самият извадил двата й предни млечни зъба и ги дал за съхранение при дълбоко замразяване с течен азот. Родителите на момичето се замислили за възможността да съхраняват стволови клетки скоро след раждането й, но пропуснали момента да вземат проби от пъпната връв.

Засега все още не е разпространена технология за персонифицирано лечение, но много скоро нещата ще се променят, убедени са родителите на Беки. по-рано лекари са използвали клетки от зъби, за да възстановят кости или за лечение на пародонтит.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -