вторник, 21 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОткритие: Нервни клетки влияят върху рака на простатата

Откритие: Нервни клетки влияят върху рака на простатата

Ракът на простатата зависи пряко от активността на нервните клетки, предаде РИА „Новости“. Въздействието върху тях може съществено да забави развитието на тумора. Това може да стане ако нервните клетки не отделят вещества, необходими за ръста на карцинома.

Ръководителят на проучването Пол Френет коментира: „Има общи черти между кръвотворните клетки в костния мозък, които управляват невроните на вегетативната нервна система, и стволовите клетки на рака в простатната жлеза. За появата на този рак участват два типа нервни клетки.“

Рак на простатата – диагноза и лечение

Експерименти потвърждават думите му. Учените вкарали ракови клетки при опитни мишки, като „изключили“ отделни елементи на вегетативната нервна система – парасимпатиковите и сипматиковите неврони. При потискането им се установило, че туморните клетки не бързали да се размножават. Учените установили също така, че симпатиковите неврни клетки способстват за нарастването на тумора в ранните стадии. А при късните стадии на рака по-важни за разпространението на злокачествените клетки били парасимпатиковите неврони.

Основата на тази връзка между тумора и невроните са хормоните норадреналин и ацетилхолин. Невроните им се използвали за обмен на сигнали с други клетки и тъкани. На теория блокирането на тези хормони би трябвало да може да спре рака на простатата. Учените предполагат, че нещо подобно се случва и при рака на гърдата при жените.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -