четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеРак на простатата - диагноза и лечение

Рак на простатата – диагноза и лечение

Основните рискови фактори за рак на простатата са възрастта, фамилната анамнеза (обремененост) и начина на живот:
• Ракът на простатата е много рядко явление при мъже, по-млади от 45 г., но честотата му нараства с напредване на възрастта. Средната възраст по време на диагнозата е 70 години;

• Мъже, които имат членове на семейството с рак на простатата (баща, дядо, чичо, брат и т.н.), са с двойно по-висок риск от развитие на болестта в сравнение с мъжете без рак на простатата в семейството;
• През последните години се проучва влиянието на някои ракови гени, BRCA1 и BRCA2, подобно на рака на гърдата, които може би влияят върху честотата на рака, но все още няма категорични данни дали това е така.
• Мъжете с високо кръвно налягане са по-склонни да развият рак на простатата;
• Редица проучвания показват връзка между хранителните мазнини и риска от рак на простатата при тяхната повишена употреба.

Рак на простатата – рискови фактори

С най-висок риск е голямата консумация на мазнини от животински произход. Предполага се, че в организма част от тях се преобразуват в предшественици на мъжкия полов хормон и така се стимулира развитието на заболяването. Това е характерно и е наблюдавано особено при мъже от черната раса, които са променили хранителния си режим и честотата на рак на простатата се е увеличила.

  • Някои видове мастни киселини или техните метаболити могат да инициират или подпомогнат развитието на рак на простатата, като например линоловата киселина. В същото време други мастни киселини или техни метаболити действат обратно, т.е. потискат туморния растеж (омега-3 мастните киселини);
  • Инфекциите или възпаленията на простатата (простатит) се смятаха дълги години като причина за развитие на заболяването. Последните данни сочат, че редица възпалителни реакции на органа всъщност го предпазват от развитието на рак. Вероятно изключение само правят полово предавани инфекции, като хламидии, сифилис и може би човешкият папиломен вирус, серотип 16 и 18. Все пак за сега няма категорични доказателства, че човешкият папилома вирус може да предизвика рак на простатата;
  • При мъжете с наднормено тегло проучванията показват, че затлъстяването предпазва от по-малко агресивните форми на рак на простатата, за сметка на по-агресивните форми, но без това да увеличава честотата на рак на простатата при мъжете с наднормено тегло.

Изследване на PSA – кога се прави и какво означава

лаборатория кръвни изследвания хомоцистеинУместно е всеки мъж над 50-55 г. да провежда ежегоден преглед, но само при квалифициран уролог, като също така дава веднъж годишно кръв за изследване на един определен маркер, който се нарича простатно-специфичен антиген (PSA). За да се избегнат редица фалшиво позитивни диагнози, е желателно тези пациенти да провеждат такъв ежегоден преглед при специалисти в специализирани онкологични заведения. Така при тях, ако има съмнения за заболяването, същото може да се докаже чрез извършване на биопсия от най-малко 10-12 места на простатата под ехографски контрол. След това материалът се предава на квалифициран патолог, който ще оцени всяка една от тези 10-12 проби – има ли туморна тъкан и в колко процента се намира тя във всяка проба. Така се оформят определен брой точки за всеки пациент по специална скала на Глисън (Глисън скор).

При мъжете с доказано заболяване задължително се правят и изследвания за определяне стадия на заболяването и той се представя на комисия от медицински онколози (химиотерапевти), които определят индивидуално лечебния план при всеки отделен болен.

Хормонално и оперативно лечение на рака на простатата

Най-честата терапия, която може да бъде самостоятелна или заедно с оперативно или лъчево лечение, е хормоналната (ендокринна) терапия. Тя е много ефективна при това заболяване, може да го поддържа дори в напредналите стадии за дълго време в контролирано състояние, но за съжаление рано или късно сто процента от болните стават резистентни и неподатливи на класическата хормонална терапия. Те влизат вече в групата на т. нар. кастрационно-резистентен рак на простатата.

Нови лекарства подобряват прогнозата

уголемена простатаСамо до преди няколко години до тук приключваха възможностите на химиотерапевтите да лекуват пациентите и заболяването приключваше фатално. По-късно навлязоха две линии на химиотерапия (каквато преди нямаше активна при рака на простатата), като най-големият пробив в лечението на тези пациенти в последните няколко години е навлизането на ново лекарство с химично име ензалутамид, което преобърна съдбата на болните с кастрационно-резистентен рак на простата и удължи значително и живота им. Новата терапия даде възможност пациентите да бъдат лекувани по много по-удобен начин – чрез приемане на таблетки през устата, като нежеланите лекарствени реакции са минимални и лесно се преодоляват от опитните химиотерапевти.

Това лечение, както и всяко друго лекарственото лечение при рака на простатата, следва да се извършва само от медицински онколог (химиотерапевт) в специализирано отделение/клиника по медицинска онкология. Всяка година ракът на простатата e сред основните причинители на смърт при мъжете. Статистиката сочи, че годишно над 1 млн. мъже по света получават диагнозата рак на простатата, което е около 8% от всички новорегистрирани онкологични заболявания и над 15% от раковите заболявания при мъжете.

Ракът на простатата е най-честият карцином в Европа. Към момента годишно се разболяват над 400 000 души, като се очаква през 2030 г. техният брой да достигнe близо 520 000. В България, по данни на Националния раков регистър, през 2013 г. са регистрирани 2 825 нови случая на заболяването. Това бележи ръст от 60% за последните 10 години. Ракът на простатата е второто онкологично заболяване по честота на смъртност сред мъжете след рака белия дроб.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -