четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОткажете цигарите с платформата iCoach

Откажете цигарите с платформата iCoach

Денят на Екс пушача тази година бе отбелязан на 30 октомври в Брюксел. Празнуваха всички, успели да откажат тютюнопушенето в Европа. Екс пушачите са поканени да участват в едно ново предизвикателство наречено Екс пушачите са по-блестящи, като „запалят“ своя „бенгалски огън“ на специално предназначеният микросайт към дигиталната платформа iCoach. Това е техният начин да отбележат и засвиделстват своя нов, здравословен живот без тютюнев дим.

Потребителите на iCoach ще могат да споделят своите „най-ярки преживявания“ като адресират снимки на своя здравословен начин на живот на EU_Health в Twitter и Instagram.
Кампанията на Европейската комисия „Екс пушачите са непобедими“ стартира през 2011 г., като нейната цел е да помогне на младите хора в Европа на възраст между 24–35 години да се откажат от тютюнопушенето, като представя многото позитиви на живота без тютюнев дим: по-добро здраве и благосъстояние, повече финансови средства на разположение и като цяло един много по-качествен начин на живот. Главният здравен инспектор на България д-р Ангел Кунчев (на снимката) подкрепя кампанията.

На 30 октомври 2015 г., когато се отбелязва „Денят на Екс пушача“, всички регистрирани в iCoach празнуват своите постижения като „запалят“ своя „бенгалски огън“ и го поставят на дигиталната карта на Европа. Идеята на тази дигитална карта е да визуализира постоянството на всички успели да се справят с тютюнопушенето и да вдъхнат сила на свой близък човек също да откаже употребата на тютюн. Дигиталната карта на Европа в своя завършен вид, с всички запалили своя „бенгалски огън“ екс пушачи, ще бъде представена в Брюксел на 30 октомври от г-н. Витиняс Андрюкайтис, Комисар по въпросите на здравеопазването и безопасност на храните.

„Като кардиохирург аз съм виждал отблизо ужасните поражения от тютюнопушенето. Двама от моите братя починаха, в следствие на заболявания, свързани с прекомерната употреба на тютюн. Аз никога няма да забравя страданието през което те преминаха. Употребата на тютюн се отнася към 700 000 смъртни случаи в Европа, които е можело да бъдат избегнати. Строгите политики прилагани в Европа за контрол на тютюнопушенето, съвместно с кампании, като „Екс пушачите са непобедими“, са жизнено важни за подобряване на общественото здраве в Европа. Днес ние празнуваме деня на хилядите екс пушачи в цяла Европа, които станаха по-блестящи. Аз ги поздравявам, те са вдъхновение за тези, които все още се опитват да откажат цигарите.“ – споделя Витенис Андриюкаитис.

Обновената версия на iCoach беше представен през февруари 2015 г. и до сега вече има регистрирани 26296 нови потребители, които ползват безплатната дигитална платформа с цел да се откажат от тютюнопушенето. От първоначалното представяне на платформата iCoch през 2011 г. до сега, 36 % от всички регистрирани са отказали цигарите още в първите три месеца. Освен по-добрия здравословен начин на живот, тези постижения могат да бъдат пресметнати като спестени средства на стойност 262 милиона евро.

Относно кампанията „Екс пушачите са непобедими“ се изказва и д-р Ангел Кунчев, Главен държавен инспектор към „Министерството на здравеопазването“ – „Трябва да сме реалисти, че не можем да променим данните на България за разпространението на тютюнопушенето. Дори след налагане на забрани и административни мерки ще са необходими още години работа, за да се променят нагласите за тютюнопушенето. Всяка година през месец май и ноември, Министерството на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции провеждат национални кампании за ограничаване на тютюнопушенето. Смятам, че именно чрез комплексни инициативи можем да променим съзнание, поведение и отношение към тютюнопушенето. Промяната може да започне и сега, в този момент чрез Ex-Smokers“.

Откажете цигарите с дигиталната платформа iCoach

Катерина Хартман, Главен секретар на Европейското дружество по белодробни болести отбелязва: „От изключително голямо значение е отказването от тютюнопушене, защото то е главен фактор при предпазването от Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) – коварното заболяване, което може да бъде контролирано, но не и напълно излекувано. Спирането на цигарите е от първостепенно значение при лечението на ХОББ. Отказването от тютюнопушене трябва да бъде окуражавано и подкрепяно, без значение от възрастта на пушачите и от времето, в което е продължило в тютюнопушене. Ние поощряваме тази инициатива на Европейската комисия, като смятаме, че това може да спре развитието на болестта ХОББ, за която се смята, че до 2030 г. ще се превърне в третата в световен мащаб болест, която причинява смърт, според Световната здравна организация“

Професор Карлос Хименес-Руиз, Председател на Комисията за контрол на тютюнопушенето към Европейското респираторно дружество коментира „Програмите за спиране на тютюнопушенето, в това число и кампанията като Европейската комисия „Екс пушачите са непобедими“ са ключови за намаляването на смъртните случаи в Европа, причинени от употребата на тютюн.“

Присъединете се „Екс пушачите са непобедими“, приемайки предизвикателството днес за да докажете, че екс пушачите са наистина са по-блестящи!

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -