четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак протича множествената склероза, лекува ли се тя?

Как протича множествената склероза, лекува ли се тя?

Множествената склероза е хронично-възпалително заболяване на централната нервна система. То възниква, защото имунната система се насочва погрешно и атакува структури в мозъка и гръбначния мозък. Затова МС се смята за автоимунно заболяване, подобно на ревматоидния артрит и диабет тип 1. Имунната система атакува предимно миелина, който служи като изолационна обвивка на нервните влакна. Тъй като настъпилото увреждане засяга пренасянето на информация между нервните клетки, симптомите на МС са разнообразни.

На каква възраст се проявява заболяването

При повечето пациенти първите симптоми се появяват между 20 и 40 г. МС обаче може да се появи също в детска възраст или при възрастните над 60 г., казва проф. Юдит Хаас, председателка на Германското сдружение за множествена склероза. При жените заболяването се среща два-три пъти по-често.

Защо се разболявам от множествена склероза?

Науката все още няма еднозначен отговор на въпроса. Данните, получени досега, сочат, че очевидно голямо значение имат генетичното предразположение и влиянието на различни фактори на околната среда. Рисковите фактори, които са известни, са пушенето, дефицит на витамин D и инфекции с определени вируси.

Смъртоносна ли е множествената склероза?

МС не е смъртоносно заболяване. Някои симптоми като смущения в дишането или преглъщането обаче може да доведат до животозастрашаващи усложнения, като например възпаление на белите дробове (пневмония). Това обаче се случва много рядко. Като цяло продължителността на живота при хората с МС не се влияе пряко от заболяването.

Какви са симптомите при множествена склероза?

Множествената склероза може да предизвика различни неврологични симптоми. Тежестта им е индивидуална. Затова множествената склероза се нарича болестта с 1000 лица. Статистически погледнато най-честите първи симптоми са смущенията във възприятието. Следват още:

  • зрителните смущения;
  • нарушения във функцията на мускулите като липса на сила;
  • парализа;
  • спазми и повишено мускулно напрежение.

С тях са свързани проблеми в равновесието и координацията на движенията, трудности при изпразване на пикочния мехур. Много често се среща лесната умора, която може да стане хронична.

Как протича множествената склероза?

При около 80% от хората множествената склероза протича на пристъпи. Като пристъп се дефинира всеки новопоявил се симптом или някакво сериозно влошаване на състоянието за най-малко 24 часа. В дните и седмиците след пристъпа симптомите отслабват и може съвсем да утихнат.

Без лечение пристъпите рано или късно преминават в хронична форма, пояснява проф. Хаас. Неврологичните проблеми бавно се задълбочават и в един момент вече не се подобряват. При някои пациенти заболяването от самото начало се развива по този по-тежък начин.

Готвят нови препоръки за лечението на множествена склероза

Лечима ли е множествената склероза?

До момента МС не може да се лекува. Учени от цял свят работят интензивно, за да разгадаят съвсем точно процесите, които стоят в основата и провокират болестта. На тази основа биха могли да се разработят терапии, които да лекуват първопричината за болестта.

Може ли МС да се овладее с медикаменти?

лекарства лечениеМедикаментозното лечение на множествената склероза отбеляза съществен напредък през последните години, отбелязва проф. Хаас. Първият голям пробив бе на медикаментите с бета-интерферони и глатирамерацетат (Glatirameracetat). Тези вещества се срещат и естествено в организма. Имат способността да модулират погрешно насочената имунна система и отдавна се използват успешно като базисна терапия при множествена склероза.

Междувременно на пазара се появиха нови, още по-ефективни медикаменти. Сред тях и такива, които са се доказали в лечението на псориазис и ревматоиден артрит.

Ако терапията започне рано в периода на пристъпно протичане, веднага след поставяне на диагнозата, може да се постигне много дълга ремисия. Успешно се блокира прогреса на болестта.

Видове диети при множествена склероза

Наследствена ли е множествената склероза?

бременна женаГолямо проучване в Швеция показа, че рискът от множествена склероза при деца, при които единият родител вече е болен от МС, е пет пъти по-голям в сравнение с останалото население. Това може и да звучи много, но на практика означава, че само 1-2 на 100 деца ще се разболее. Останалите 98-99 деца ще си останат здрави въпреки наследствеността.

Мога ли да имам деца, въпреки че съм болна от МС?

Това е важен въпрос, тъй като множествената склероза често засяга млади жени във фертилна възраст, пояснява проф. Хаас. Отговорът за щастие е: Да, разбира се! Бременността и раждането не крият никакви особени рискове. По правило те протичат спокойно подобно на бременността при другите жени.

Както показват проучвания, бременността при жените с МС дори значително намалява броя на пристъпите. Възможно е това да е свързано с промени в хормоналния баланс. Въпреки това пациентките с МС трябва да говорят с лекар, който да им даде съвети за поведение.

Източник: ApothekenUmschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -