Витамин D пази от диабет, артрит и рак

PRINT

Витамин D пази от сърдечно-съдови заболявания, оповестиха учени. Той е не само витамин, но и хормон. Помага да се контролира нивото на калция и фосфора в организма, като по този начин играе важна роля във формирането на костите и зъбите.

Набавяме си го отчасти с храната – източниците са мазна риба и яйца. По-големите количества обаче се образуват в кожата при излагане на слънчева светлина, пише Zee News.

В проучването си изследователите от университета „Куин Маргарет“ установили, че при възрастните, които вземали добавки с витамин D, кръвното налягане и нивата на кортизол (хормона на стреса) в урината са по-ниски от тези на хората, които пили плацебо (безвредна съставка без активно вещество). След получаването на витамин D доброволците успели да карат велоергометър 6,5 километра за 20 минути, в сравнение с 5 км в началото на експеримента.

Въпреки по-голямото натоварване физическите признаци на стрес в групата, която пила добавки с витамин D, били по-малко. Според учените витамин D дефицит е свързан с инсулиновата резистентност, диабета, ревматоидният артрит и някои видове рак. Добавки с витамина могат да помогнат за предотвратяване на тези здравословни проблеми.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Витамин D пази от диабет, артрит и рак беше последно модифицирана от: януари 7th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *