вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияВитамин D пази от диабет, артрит и рак

Витамин D пази от диабет, артрит и рак

Витамин D пази от сърдечно-съдови заболявания, оповестиха учени. Той е не само витамин, но и хормон. Помага да се контролира нивото на калция и фосфора в организма, като по този начин играе важна роля във формирането на костите и зъбите.

Набавяме си го отчасти с храната – източниците са мазна риба и яйца. По-големите количества обаче се образуват в кожата при излагане на слънчева светлина, пише Zee News.

В проучването си изследователите от университета „Куин Маргарет“ установили, че при възрастните, които вземали добавки с витамин D, кръвното налягане и нивата на кортизол (хормона на стреса) в урината са по-ниски от тези на хората, които пили плацебо (безвредна съставка без активно вещество). След получаването на витамин D доброволците успели да карат велоергометър 6,5 километра за 20 минути, в сравнение с 5 км в началото на експеримента.

Въпреки по-голямото натоварване физическите признаци на стрес в групата, която пила добавки с витамин D, били по-малко. Според учените витамин D дефицит е свързан с инсулиновата резистентност, диабета, ревматоидният артрит и някои видове рак. Добавки с витамина могат да помогнат за предотвратяване на тези здравословни проблеми.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -