сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеВидове диети при множествена склероза

Видове диети при множествена склероза

Множествената склероза е заболяване, което се проявява по различни начини – проблеми със зрението, движенията или дори парализа. В основата е възпаление на нервната система. Засяга се обвивката на нервните влакна, което пречи да се предават коректно сигналите между тялото и мозъка. Болестта не се лекува, но с медикаменти може да се овладее честотата и тежестта на пристъпите. Затова се търси отговор на въпроса дали диетата може да облекчи състоянието на пациентите.  Според проф. Хартмут Векерле, директор на Института Макс Планк за невробиология в Мюнхен това е възможно заради тясната връзка между хранене, бактериите в червата и имунната система.

Например ако ядем повече фибри, те се разграждат до определени мастни киселини и баластни вещества, които участват в „комуникацията“ между чревната флора и имунната система (клетките, които изяждат микробите). Тези клетки се борят с възпалителните реакции, затова са важни при множествената склероза.

Промените в храненето се отразяват върху чревната флора, а това има връзка с болестта. В Япония например след навлизането на западния начин на хранене случаите на множествена склероза драстично са се увеличили.

Обилното солене се отразява негативно на имунната система, макар че точните биохимични процеси още не са изучени. За момента обаче няма обща диета при тази болест. Известни са неща, които се отразяват добре или зле върху пристъпите, макар че и тук има спорове. Според д-р Матиас Бутман от Университетската клиника във Вюрцбург подходящата диета може да повлияе положително хода на множествената склероза.

Една от препоръките е за веганско меню. То се подкрепя от д-р Андреас Михалзен от болницата „Имануел“ в Берлин, който препоръчва и допълнителен прием на витамин В12. Д-р Бутман обаче смята, че диагнозата не е основание човек да се откаже напълно от животинските продукти. До момента почти няма проучвания за влиянието на такава диета върху болестта, затова ако искате да я изпробвате, консултирайте се с лекуващия специалист, съветват немските лекари.

При МС се препоръчва и противовъзпалителна диета, която включва омега-3 и омега-6 мастни киселини. В организма те се намират в определено отношение помежду си. За да се произведат противовъзпалителни субстанции, тялото се нуждае например от арахидонова киселина, която е една омега-3 киселина. Омега-3 мастните киселини пък стимулират производството на противовъзпалителни вещества. Двете групи мастни киселини се конкурират за ензими в обмяната на веществата. Ако човек приема само омега-3 мастни киселини с храната, може да наруши равновесието в организма, така че да се произвеждат повече противовъзпалителни вещества и по-малко от подкрепящите ги субстанции.

Тъй като омега-6 се съдържат в червеното месо и животинските мазнини (например млечните продукти), те доминират, ако човек набляга на тези храни. Омега-3 мастните киселини се намират в пролични количества в рапичното масло и преди всичко в мазната риба. Лененото масло е също значим източник. Затова д-р Бутман съветва храненето да е разнообразно, да съдържа много плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти. Месо трябва да се яде, но пестеливо, затова пък да слагаме по-често на масата морска риба.

Има и специална ниско-въглехидратна диета, наричана още кетогенна, тъй като при възпаленията известна роля играе и хормонът инсулин. Тази диета, препоръчвана при множествена склероза, предвижда по-малко въглехидрати и повече протеини, но предимно от растителен произход (варива, ядки). Невролозите от берлинската болница „Шарите“ смятат, че диетата дава ефект, но са необходими по-мащабни проучвания, които да докажат научно това.

В заключение германските специалисти са убедени, че храненето оказва влияние върху хода на множествената склероза, но съветват различните диети да се изпробват след консултация с медик. Не бива да се забравят и добавките с витамин D през зимните месеци, когато по-рядко виждаме слънцето. За пациентите с множествена склероза ес препоръчва дневна доза от 2000 единици. Има все повече данни, че пониженото ниво на този витамин е свързан не само с повишен риск от множествена склероза, но и с по-чести и тежки пристъпи на болестта.

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -