вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПреяждане и стрес по празниците обострят хроничните болести

Преяждане и стрес по празниците обострят хроничните болести

За съжаление, християнската традиция да постим до Бъдни вечер се спазва от малко хора, а самият празник днес за голяма част от българите е загубил истинския си смисъл. Превърнал се е в още един повод за богато пируване на масата. Именно това е причината по Коледа и Нова година пациентите с хронични заболявания да влошават състоянието си и да получават кризи. Най-чести са оплакванията от проблеми в храносмилателната система – гастрити, колити, ентерити, язви. В аптеките масово се търсят препарати при киселини, против газове и тежест в стомаха, против разстройство. Има също така една група пациенти, които се налага да бъдат спасявани от алкохолно отравяне, разказва магистър Вълев.

Обичайни са случаите на хипертонични кризи

високо кръвно защото при по-обилно хранене с по-мазна храна и повече алкохол, особено червено вино, кръвното се покачва. Допълнително, семейното събиране от веселба понякога прераства в свада. По празници и пациентите с псориазис са склонни да обострят състоянието си. Това е състояние на организма, подклаждано от стреса. Уви, не за всички събирането на семейството е приятно изживяване.

Ако сте извън града, например някъде в планината, може да се обадят дихателни проблеми или сърдечно-съдови заболявания заради разликата в атмосферното налягане. В планината или в боровата гора може да се стигне до кислородно отравяне. То се характеризира с много тежко нестихващо главоболие и силна отпадналост. Подобно състояние изобщо не е екзотика, особено за градските деца, израснали в замърсена околна среда.

Край на строгата диета при подагра – ето новите препоръки

Празнични кризи често правят и болните от подагра

подагра симптоми лечениеПо принцип те трябва да ограничават белтъчната храна, независимо дали от растителен или от животински произход, не бива да ядат пържени и пикантни ястия, защото това предизвиква много бързо подкиселяване на кръвта и тъканните течности и условия за образуване и отлагане на кристали пикочна киселина в ставите (те предизвикват силната болка).

Засегнатите от „царската болест” обаче се изкушават на празничната маса – хапват месо, сланина, боб, деликатеси, кисели туршии и това провокира влошаване, обяснява магистър-фармацевтът.

Трапезата е само малка част от празника

Като цяло, кризите със здравето в празничните дни са предизвиквани основно поради неспазване на заложената хранителна диета, която е типична за конкретно заболяване. Нито ядем каквото трябва, нито се ограничаваме в количествата, коментира магистър Антон Вълев. Трапезата не бива да е основното и най-главното от празника. Навремето Коледа е била свързана с множество ритуали и то след 40 дни постене, което разтоварва организма. Големият брой ястия е бил не, за да се изяде всичко – по традиция се раздавало на по-бедните, а коленето на прасе е било само при много имотните хора.

Традиционните коледни ритуали, дори и да са в осъвременен вид, носят усещането за общност и укрепват връзките в семейството. Важно е да се фокусирате върху празника като възможност, която не трябва да пропускате да се съберете с близките си, да си говорите повече, да сте заедно. Тази емоция на сближаване укрепва имунната защита на организма. Човек започва да се чувства уверен, щастлив, спокоен и това създава предпоставка организмът да реагира положително. Не забравяйте и, че празничните ритуали отнемат време, което в противен случай ще запълните с… ядене от скука!

Какво да вземем в аптечката, ако пътуваме 

Тръгвайки на път, добре е да се замислите какви лекарства вземате със себе си, освен тези, които са за хроничните състояния. Добре е да се застраховате за някои очаквани възможни състояния, например за разстройство, за натравяне. Най-елементарното, което трябва да носите винаги със себе си, е активен въглен. Помага при отравяния, повръщане, газове в стомаха, при диария. Нужни са ви лекарства за спазми в стомаха, червата, бъбреците, за настинка и за първа реакция при вирусни инфекции. При всяко заболяване е важно е да вземете мерки в ключовите първи 6-8 часа, докато успеете да намерите лекарска помощ. Подходящи за подобни случаи са хомеопатичните лекарства, например Инфлуцид за грип и респираторни инфекции. При болки в гърлото можете да комбинирате хомеопатичния препарат Тонзилотрен с Шуслерови соли с номера 3 и 5. Това са минералните соли за действие при възпалителни процеси.

Някои пациенти правят редовно усложнения с ринити и синуити. Те пък трябва винаги да имат в аптечката соли №3, 4 и 6 в зависимост от това какво е състоянието. Сол №3 е за първа реакция срещу възпалителния процес, сол №4 въздейства върху лигавиците, а сол №6 се прилага при хронифициране и поява на жълто-зелен секрет. И не забравяйте, че винаги трябва да пиете обилни количества вода, за да „промиете“ организма от токсични вещества, които се образуват при възпалението.

Разнообразната и прясна храна – извор на здраве

диета храна постенеВръзката между състоянието на храносмилателната система и имунитета е пряка. Храната, която приема човек, се среща в храносмилателния тракт с антителата на имунната система, която има задачата да защити организма от всичко чуждо и непознато.

В последно време немалка част от храните са генетично замърсени – едно време ги наричахме хибриди, а сега ГМО. И тъй като по празниците хората по-безконтролно посягат към всичко, което е подредено на масата, се получава много интензивно натоварване на тялото с генетично чужди вещества. Това предизвиква мощна реакция на имунната система, обременява я и не остават свободни ресурси за борба с инфекциите. В резултат ставаме податливи на вируси, бактерии, дори гъбички.

Как да се борим с вирусите, които си остават завинаги наши

Множество заболявания имат връзка с проблеми на храносмилателната система и дисбаланс на храносмилателния режим. Именно защото фармацевтите сме специалистите по лекарствата и боравим с безброй от тях, знаем прекрасно, че най-доброто лекарство за човека, това е храната, подчертава Антон Вълев. Тя не е само и единствено източник на калории. Няма начин, ако се храним еднотипно или пък преяждаме всеки ден, това да не ни се отрази. Примерно едно високобелтъчно хранене отключва киселинни или алергични процеси. А друга популярна въглехидратна диета (със зърнени култури и техните производни) води до проблем с инсулина, недостиг на някои аминокиселини и т.н. Всичко е въпрос на баланс и трябва да се търси разнообразието.

Програма за детокс след празниците

Изчистване на организма след претоварването му на празничната трапеза може да се постигне със схема за детоксикация и обща реминерализация с Шуслерови соли. Представлява завъртане на 12-те соли в продължение на седмица и повтаряне на същата схема за още една седмица.

Приемът е по 2 таблетки от всяка сол:

  • понеделник: сутрин – №8, обед – №9, вечер – №10;
  • вторник: сол №3 сутрин, обед и вечер;
  • сряда: сутрин – №4, обед – №5, вечер – №6;
  • четвъртък: сол №7, сутрин, обед и вечер;
  • петък: сутрин – №1, обед – №2, вечер – №12;
  • събота: №11, сутрин, обед и вечер.

В неделя се прави почивка. Таблетките се смучат под езика или се разтварят в чаша топла вода и течността се пие на малки глътки. В този период трябва да се пие много вода. По този начин цялостно прочистваме организма, извеждаме отровните вещества както от клетките, така и от извънклетъчното пространство. Ако има обриви, отоци, натоварване на черния дроб поради прекаляване с алкохол, ако има претоварване с храни, това действа много положително, съветва фармацевтът.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -