четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКрай на строгата диета при подагра - ето новите препоръки

Край на строгата диета при подагра – ето новите препоръки

Диетата при подагра е важна, за да се намалят или избегнат болезнените пристъпи на болестта. Известна е като „царска“, защото има връзка с обилно хранене и пиене. Основното правило е да се избягват храни с пурини – вещества, които водят до бързо покачване на пикочната киселина. Именно нейните кристали се натрупват около малките ставички и предизвиква типичната криза при подагра. Алкохолът също трябва да се избягва, защото пречи на изхвърлянето на пикочната киселина през бъбреците.

Специалистите вече са готови да смекчат строгите забрани за определени храни, налагани преди години, казва проф. Мартин Шмолих, преподавател по клинично хранене, цитиран от германското издание Apotheken Umschau.

Специалистите съветват пациентите с подагра да внимават, когато ядат храни, богати на пурини като дреболии, месо, морски дарове. Не е нужно обаче да се лишават напълно, малки количества са допустими. Основното послание към пациентите е да не спазват определена диета, а да се придържат към здравословно и балансирано меню.

По отношение на зеленчуците обаче специалистите поставят на преоценка старото схващане. Досега диетолозите издаваха строги ограничения за някои растителни продукти. Ново проучване от САЩ разкрива, че дори хората с подагра не била да се лишават напълно от варива, аспержи, спанак или други зеленчуци.  Протеините в тях могат дори да окажат благоприятно влияние върху стойностите на пикочната киселина.

Проф. Шмолих не забранява напълно и алкохола. Чаша вино понякога не пречи, смята той. Табу си остават бирата, дори безалкохолната, и концентратите.

В диетата при подагра се избягват фруктоза в напитки и сладко

Фруктозата обаче си остава основен „враг“ при подагра. Според проучванията простите захари действат на хора с повишени нива на пикочната киселина неблагоприятно подобно на алкохола. Пациентите все пак могат да ядат плодове, но не повече от две порции дневно, допълва проф. Шмолих. Затова пък трябва да бягат от газирани напитки с фруктоза и други напитки, храни, където тя се използва за подслаждане – например десертни блокчета с мюсли, плодови млека, сладолед и други сладкиши.

Мисия №1: Да се отслабне

Според проф. Аня Боси-Вестпал от Университета Хохенхайм в Щутгарт основната причина за все повечето пациенти с подагра е епидемията от наднормено тегло. Дебелите хора често имат повишени нива на пикочната киселина. Това може да е благоприятна почва и за други заболявания като диабет тип 2, високо кръвно, болести на бъбреците и дори деменция. Специалистката съветва да се внимава с храненето дори при стойности на пикочната киселина близко до горната граница. Тя препоръчва още да се ядат повече зеленчуци и обезмаслени млечни продукти. Дори 250 мл обезмяслено мляко или айрян на ден подкрепят изхвърлянето на пикочната киселина.

Кафето вече не е забранено

Кафето и витамин С имат защитна функция при подагра – напоследък все повече се говори за това. За кафето са нужни още проучвания, но е сигурно, че малки количества не вредят. За витамин С има много убедителни проучвания. Необходими са обаче високи дозировки, затова е добре лекар да прецени дали няма други противопоказания.

Хранене при подагра и високи нива на пикочната киселина:

Да се яде в малки количества или напълно да се избягва:

  • Животински храни, богати на пурини – дреболии, месо, салам, пилешко (най-вече кожата), сардели и херинга, но и други риби.
  • Бира и спиртни напитки. Виното е позволено, но до една чаша дневно.
  • Напитки, десерти с мюсли, йогурт и други продукти, подсладени с фруктоза

Храни за предпочитане:

  • Плодове, зеленчуци (позволени са дори богати на пурини варива и спанак)
  • Ядки, житни продукти
  • Кафе, може и без кофеин
  • Минерална вода, неподсладени билкови и плодове чайове – минимум 2 л дневно
Свързани публикации

1 коментар

  1. Антипуриновая диета представляет собой меню с продуктами, в которых содержание мочевой кислоты практически минимальное. Назначают ее больным подагрой, а также тем, у кого уратный нефролитиаз, гиперурикемия, гиперурикозурия.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -