четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКафето – полезно или вредно при висока пикочна киселина?

Кафето – полезно или вредно при висока пикочна киселина?

Високата пикочна киселина налага преосмисляне на храненето и начина на живот. За диетата има множество препоръки, лекарите са единодушни и по въпроса, че трябва да се ограничат алкохола и безалкохолните напитки с фруктоза. Трябва ли обаче да се ограничи кафето, ако имате проблем с пикочната киселина или дори пристъп на подагра?

В интернет има противоречива информация по този въпрос. Хората с подагра, които обичат кафе, изпадат в почуда: То полезно ли е или вредно?

Нека да разгледаме какво казват различните проучвания по въпроса дали кафето повишава или намалява риска от подагра.

Проучвания в полза на кафето

Повечето научни изследвания показват, че кафето може да помогне за намаляване на риска от подагра. Ароматната напитка съдържа голямо разнообразие от полезни съединения, включително минерали, полифеноли и кофеин.

Смята се, че кафето намалява риска от подагра като понижава нивата на пикочна киселина чрез няколко механизма. Единият е като увеличи скоростта, с която тялото ви отделя пикочна киселина. Смята се също, че кафето се конкурира с ензима, който разгражда пурините в тялото. Това може да намали скоростта, с която се образува пикочна киселина.

Скорошен преглед на изследването установи, че в много случаи навикът да се пие кафе всеки ден е свързан с по-ниски нива на пикочна киселина и по-малко епизоди на хиперурикемия.

В едно японско проучване, споменато от Trusted Source, изследователите откриха, че консумацията на кафе има обратна връзка с нивата на пикочната киселина. Тези, които пият най-много кафе (приблизително пет чаши на ден), имат най-ниски нива на пикочна киселина сред участниците в проучването. Въпреки че и кафето, и чаят са били тествани, тези резултати се отнасят само за кафето.

Това доказателство предполага, че съединения в кафето, различни от кофеина, могат да играят роля в понижаването на нивата на пикочната киселина.

Друг систематичен преглед изглежда подкрепя тази идея. В този преглед от 2014 г. изследователите споменават две проучвания за кафе и подагра от Третото национално изследване на здравето и храненето. В едно от проучванията, при хора, които пият както кафе, така и чай, са анализирани серумните нива на пикочна киселина. Учените тук също стигат до извода, че консумацията на кафе е свързана с по-ниски нива на пикочна киселина и риск от хиперурикемия. Подобна връзка не се наблюдава при тези, които пият само чай.

Защо кафето може да е полезно

Има няколко причини, поради които кафето може да осигури защитен ефект срещу натрупването на пикочна киселина. За да разберем защо, първо трябва да разберем как действат някои лекарства за подагра.

Има два вида лекарства за подагра, които вашият лекар може да предпише: инхибитори на ксантин оксидазата и урикозурици.

Инхибиторите на ксантин оксидазата действат чрез потискане (инхибиране) на активността на ксантин оксидазата. Ксантин оксидазата е ензим, който помага на тялото да метаболизира пурините. Тъй като пурините са източник на пикочна киселина, инхибирането на този ензим може да помогне за поддържане на ниски нива на пикочна киселина.

Кофеинът се счита за метил ксантин. Следователно, той също има потенциал да блокира действието на ксантин оксидазата.

Урикозуриците функционират, като помагат на бъбреците да освободят тялото от пикочна киселина. Въпреки че кофеинът не се счита непременно за урикозурик, той може да действа по подобен начин.

Изследванията предполагат, че хлорогенната киселина в кафето, полифенол, може да помогне за подобряване на инсулиновата чувствителност. Едно проучване установи, че при хора с хиперинсулинемия има спад в отделянето на натрий и пикочна киселина през бъбреците. Когато инсулиновите нива намалят и инсулиновата чувствителност се подобри, изхвърлянето на натрий и урат през отделителната система също се подобрява.

Има ли данни срещу кафето при подагра

Липсват изследвания, които предполагат, че кафето може да допринесе за повишаване на риска от подагра. Някои изследователи обаче смятат, че няма достатъчно доказателства в полза на пиенето на кафе за намаляване на риска от подагра.

В един систематичен преглед, 11 проучвания са изследвани за техните резултати относно приема на кафе и серумните нива на пикочна киселина. Изследователите установиха, че въпреки че има доказателства, които предполагат, че приемът на кафе намалява риска от подагра, резултатите не са достатъчно статистически значими, за да имат значение.

В допълнение, друго проучване показа много по-различна връзка между приема на кафе и серумните нива на пикочна киселина. Учените откриват, че нивата на пикочна киселина се повишават по време на периоди на консумация на кафе и намаляват по време на периоди без прием на кафе.

Допълнителни изследвания също предполагат, че генетичните вариации играят роля във връзката между консумацията на кафе и риска от подагра. Тоест влиянието на кафето се определя от гените на човека, поне в някаква степен. При този анализ е установено, че някои SNP (или генетични вариации), свързани с метаболизма на уратите, са свързани с по-висок риск от подагра. Същите тези SNPs също са свързани с намалена консумация на кафе.

Това изследване не предполага непременно отрицателно въздействие на кафето върху риска от подагра. По-скоро предполага, че връзката между подагра и кафе може да бъде повлияна от генетиката.

Може ли кафето да е вредно

кафе полезно

Има много малко доказателства, които предполагат, че приемът на кафе причинява подагра или увеличава риска от обостряне на подагра. Въпреки че по-голямата част от доказателствата са в полза на пиенето на кафе за намаляване на риска от подагра, все още има място за разширяване на изследванията.

Ако се преценят общо всички налични проучвания, става ясно, че повечето са в полза на кафето. Според тях то може потенциално да намали риска от подагра. Основните рискови фактори за подагра включват:

  • мъжки пол;
  • затлъстяване;
  • фамилна анамнеза за подагра;
  • някои лекарства;
  • здравословни проблеми като хипертония, застойна сърдечна недостатъчност, бъбречно заболяване и хиперлипидемия;
  • значителна консумация на алкохол;
  • диета с високо съдържание на пурини (червено месо, миди, сладки напитки).

Ако човек вече има подагра, пиенето на кафе може да помогне за намаляване на вероятността от обостряне. Кафето може да помогне за изхвърляне на пикочната киселина, която тялото създава.

Изследванията също така сочат, че чаят и безкофеиновото кафе нямат същия ефект за понижаване на пикочната киселина като кафето. Вместо това, ползите изглеждат най-изразени при ежедневен редовен прием на кафе.

Няколко супени лъжици нискомаслено мляко в кафето може да са допълнителна полза, но пропуснете захарта. Високият прием на захар е друг рисков фактор за развитието на подагра.

Какво е подагра и от какво се получава

Подаграта е вид възпалителен артрит, който засяга различни стави на тялото. Симптомите се появяват най-често в краката и пръстите на краката.

Подаграта се причинява от състояние, наречено хиперурикемия. Означава, че в тялото се натрупва твърде много пикочна киселина. Пикочната киселина се образува при разграждане в организма на химични съединения, наречени пурини. После тя може да образува кристалчета, които се отлагат по ставите. Те предизвикват болезнено подуване и възпаление.

Има много рискови фактори за подагра. Някои състояния, като кръвни и метаболитни нарушения, могат да накарат тялото да произвежда твърде много пикочна киселина. Други заболявания, като проблеми с бъбреците и щитовидната жлеза, могат да нарушат способността на тялото ви да елиминира пикочната киселина. Има и генетично предразположение.

Ако се установи повишена пикочна киселина, първите препоръки обикновено са свързани с хранителните навици. Ограничават се (но не се забраняват!!) храните с високо съдържание на пурини, същото важи за безалкохолните с фруктоза и алкохола.

Автор Ина Димитрова

Снимка: Freepik

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -