неделя, 23 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВредно ли е безкофеиновото кафе?

Вредно ли е безкофеиновото кафе?

Безкофеиновото кафе е предпочитано от много хора, които харесват вкуса и аромата на ободряващата напитка, но не искат да рискуват безсъние заради приема на повече кофеин.

В интернет може да се намерят и коментари, че безкофеиновото кафе е вредно. Факт е все пак, че те не са направени и аргументирани от специалисти. Любителите на това по-слабо кафе могат да бъдат спокойни и да продължат да му се наслаждават. Методите, с които то се приготвя, са проверени и напълно безопасни.

Има ли кофеин в безкофеиновото кафе?

Краткият отговор е да. Процесът на извличане на кофеина премахва по-голямата част от кофеина, но не го елиминира напълно от крайния продукт.

Количеството кофеин, оставащо в кафето без кофеин, може да варира в зависимост от използвания метод. Обикновено остават 1 до 5% от първоначалното съдържание на кофеин. Например, обикновена чаша кафе може да съдържа около 80-100 милиграма кофеин, докато чаша кафе без кофеин може да съдържа 2-5 милиграма кофеин.

Струва си да се отбележи, че кафето без кофеин все още може да има стимулиращ ефект върху някои хора, особено тези, които са силно чувствителни към кофеина. Освен това, някои хора могат да изпитат странични ефекти от консумацията на кафе без кофеин, като главоболие, стомашно разстройство или алергични реакции, въпреки че те са доста редки.

Ако сте чувствителни към кофеин или се опитвате да ограничите приема си по здравословни причини, важно е да сте наясно, че кафето без кофеин все още съдържа малко кофеин и съответно да наблюдавате консумацията си.

Какви методи се използват за извличане на кофеина?

Безкофеиновото кафе се прави чрез премахване на по-голямата част от кофеина от обикновените кафеени зърна. Има няколко метода за декофеинизиране на кафето. Всички те включват използването на вода или разтворители за извличане на кофеина от зърната.

Един често срещан метод е „швейцарският воден процес“, който използва вода за отстраняване на кофеина. Ето как работи:

Зелените зърна кафе се накисват в гореща вода, за да се разтвори кофеинът и други разтворими съединения. След това полученият разтвор преминава през въглероден филтър, който улавя молекулите на кофеина.

Филтрираният разтвор, вече без кофеин, се използва за накисване на нова партида зърна, които ще абсорбират ароматните съединения, но не и кофеина.  Процесът се повтаря до постигане на желаното ниво на декофеинизация.

Друг метод е „процесът на директен разтворител“, който използва химически разтворител като метиленхлорид или етилацетат за отстраняване на кофеина. Ето как работи:

Зелените кафеени зърна се накисват в гореща вода, за да се разтвори кофеинът и други разтворими съединения. Полученият разтвор се смесва с разтворителя, който селективно се свързва с кофеиновите молекули. След това разтворът се нагрява, за да се изпари разтворителят, оставяйки безкофеинови кафеени зърна. След това зърната се изплакват, за да се отстрани останалия разтворител.

Струва си да се отбележи, че докато тези методи премахват по-голямата част от кофеина от зърната, те също премахват някои от другите разтворими съединения, които допринасят за вкуса на кафето. Хорат с по-чувствително небце може да установят, че кафето без кофеин може да има малко по-различен вкус от обикновеното кафе, въпреки че разликата обикновено е фина.

Опасни ли са разтворителите, използвани в производството на безкофеиново кафе?

Използването на химически разтворители като метилен хлорид или етил ацетат в процеса на декофеинизация е тема, пораждаща известно безпокойство. Причината е, че тези вещества могат да бъдат токсични във високи дози. Въпреки това, когато се използват правилно и в количествата, разрешени от регулаторните агенции, те се считат за безопасни за консумация от човека.

При процеса с директен разтворител, разтворителите се използват за извличане на кофеина от зърната кафе, но разтворителите по-късно се отстраняват чрез щателен процес на изплакване. Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) е определила лимити за количеството остатъчен разтворител, който може да остане в безкофеинови кафеени зърна. От производителите на безкофеиново кафе се изисква да тестват своите продукти, за да гарантират съответствие с тези ограничения.

Швейцарският воден процес, който използва само вода за извличане на кофеин, се счита за по-естествен и екологичен метод за декофеинизиране и някои хора предпочитат кафе без кофеин, което е обезкофеиново по този метод.

Като цяло, безкофеиновото кафе, което е обработено по двата метода, обикновено се счита за безопасно за консумация от повечето хора, въпреки че тези с химическа чувствителност или алергии може да искат да бъдат внимателни или да потърсят безкофеиново кафе, което е обработено с алтернативни методи.

Автор Ина Димитрова

Снимка: freepik

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -